Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári polc, mint az innováció eszköze - 9 pontban

A design thinking szerint a könyvtár jelen állapota egy prototípus, amely kisebb-nagyobb lépésekben változik, ahogyan azt a használókkal folytatott párbeszéd hatására a könyvtár alakítja. A változások egyik lehetséges terepe a polc. A hazai könyvtári gyakorlatban megtaláljuk a már 1000 évvel ezelőtt is használt típust, és az utóbbi évtizedben meghonosodottat is. (Időnként persze előfordul, hogy vadonatúj, de irracionálisan nem funkcionális polcokat adnak át könyvtárainkban.) Nézzünk néhány innovációt az utóbbi évtizedekből:

1. Korlátozott magasság. Ha a könyvtár komolyan veszi az akadálymentesítést, akkor számol azzal, hogy könnyedén, saját maga vehesse le a polcról a használó a dokumentumot, termetétől vagy mozgássérültségi fokától függetlenül.
2. Nem kell - pl. idősebbeknek - túl mélyre hajolni a dokumentumért, ezért a legalsó polc padlószinttől számított kb. 20 cm-nél kezdődik.
3. Szintén a kényelmet szolgálja és a mozgásukban korlátozottakat veszi a többiekkel azonos értékűnek a 15-20 fokkal hanyatt döntött alsó polc (vö.: link ).
4. Megértve, hogy a használó nem dokumentumtípusra, hanem témára keres, a polcok - megfelelő kiképzéssel - alkalmasak egyszerre könyvek, folyóiratok, CD-k, DVD-k kínálatára is.
5. Display-ek is segíthetnek a polcok kínálatát bemutatni. Pl. segítenek a könyv borítóját, vagy a CD-ket a használó felé fordítani.
6. Felirat, képernyő, további forrásokra mutató qr-kód a polc végének kihasználásával.
7. Könyvtámasz - kis világ: ha van rá forrásunk, polchoz csalogató attrakciót is berendezhetünk, ld.: link
8. Mobilitás - görgők biztosíthatják, hogy a könyvtári tér rugalmasan átrendezhető a kívánt funkcióra, legyen az író-olvasó találkozó, helytörténeti kalandozás vagy pilates-torna. (Ehhez hasonló, hogy a Halis-könyvtárban "béka"-trélerrel helyezik át akár fél óra alatt a mobilitásra tervezett könyvespolcokat.)
9. 30 cm üres hely polconként - ami kellemessé, elegánssá teszi a használó könyvespolc-érzését - szemben a zsúfoltság képzetével (vö.: link )
A fenti pontok néhány konkrét példáját ld.: link . A képek forrásai: KIT Hírlevél, link , link )

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. november 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_polc_mint_az_innovacio_eszkoze_-_9_pontban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról