Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári statisztika - megújulhat-e végre a Covid árnyékában (arculatvesztés nélkül)?

A virtuális heti KIT-klubban zajló eszmecsere:
Balázs László: Ha mérni akarjuk az elektronikus szolgáltatásaink használatát, az első dolog, amibe beleütközünk, hogy mit nevezünk látogatásnak? Ha azonos feltételekkel akarjuk a közgyűjtemények webes szolgáltatásainak használatát mérni, akkor készíthetnénk néhány százezer forintból a Google Analitics-hoz hasonló eszközt, ami központilag, azonos feltételekkel mér minden szolgáltatást.

Koroknai Sándor: A Google csomagjában nem lenne benne az igencsak fontos Facebook. De benne lehetne a webszerver, az OPAC, a könyvtár portálja. 
Kérdés viszont, hova teszem pl. a könyvtári videómat. Mert amíg a könyvtár portálján mondjuk Y a forgalom, ugyanazt a YouTube-re feltöltve Yx10n a nagyságrend. És persze a statisztikában a nagyobb értéket valljuk be.

Horváth Sándor Domonkos: A releváns tartalmak, üzenetek számítanak, azok mérendők és mérvadók. Népszerűek lehetünk ugyan cukiságokkal, de a könyvtár küldetéséhez pl. a saját digitális tartalmak kommunikálása sokkal inkább hozzátartozik. 
A használati adatok közül a beiratkozott olvasók számát kevéssé figyelem, amikor ingyenes a fiatalok, illetve a nyugdíjasok számára.
Inkább figyelem a kölcsönzött dokumentumok számát, annak ellenére, hogy a szakma továbbra is képtelen megfogalmazni pl., hogy a hosszabbítás újabb kölcsönzésnek számít-e, vagy sem. A járvánnyal kapcsolatos használat-zuhanás egyúttal lehetőséget is biztosít arra, hogy a korábbi machinált számok miatti arcvesztés nélküli, valóságnak megfelelő teljesítménymérésre térjenek a könyvtárak. Javaslat: határozzuk meg melyek a fontos mutatók, a könyvtárhasználatot bemutató lényeges számok. Ezek után jöjjön az eszköz.

BL: Elősegíti a statisztika egységesedését ha nyilvánossá tesszük a jelenlegi rendszerekkel mért adatokat, ha látványosan aránytalanok, akkor méginkább.

KS: Korábbi vállalati tapasztalatom, hogy egy külső, teljesítménymérésre specializálódott cég mért. Munkájuk során kiderültek a belső aránytalanságok, hazugságok.

HSD: Működhet egyidőben is a kétféle megközelítés: a mérni kívánt dolgok meghatározása, illetve az akár még korrigálandó mérések kommunikálása. (lejegyezte: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról