Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

60 milliót költenek könyvekre a Somogyi-könyvtárban - nem 0 növekedés

Évente csaknem 30 ezer könyvvel, folyóirattal gyarapodik a Somogyi-könyvtár állománya, amit az olvasói igényekhez igazodva próbálnak naprakészen tartani. A fantasyk, a sci-fik és a krimik azok, amik mindent visznek, de a szépirodalom is népszerű a könyvkölcsönzők körében.
Állami és önkormányzati forrásokból évente több mint 60 millió forintot fordít állománygyarapításra a Somogyi-könyvtár - tudtuk meg Kocsárdi Lászlótól, az intézmény igazgatóhelyettesétől. Ez az összeg nagyjából 27-28 ezer dokumentum - a könyvek mellett például magazinok, folyóiratok - beszerzését teszi lehetővé. A gyűjtemény az olvasók ajándékaival és az intézménynek adott hagyatékokból is gyarapodik. A fölösleges példányokat, valamint a napi használatban elkopott köteteket időről időre leselejtezik, és használt könyvként értékesítik. Ez lesz a sorsuk azoknak a dokumentumoknak is, amelyek tartalmilag mára elavultak. A fölöslegből előbb a hazai könyvtárak válogathatnak, majd az olvasók.
- A cél, hogy a polcokon olyan állomány legyen, ami a könyvtárhasználók igényeit a legjobban kiszolgálja, és ne fölösleges kötetek foglalják a helyet - tette hozzá Kocsárdi László.
Nemcsak az állomány gyarapodik, a Rókusi fiókkönyvtár belső felújításával is elkészültek. A szegedi önkormányzat 11,5 millió forintos támogatása mellett a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán is nyertek 3,8 millió forintot, amiből a bibliotéka teljes bútorzatát lecserélik. Az intézmény február elején nyit, egyelőre a régi bútorokkal, az újakat majd folyamatosan, a könyvtári kölcsönzés fenntartása mellett építik be. Az öt legnépszerűbb szegedi fiókkönyvtár között van a Rókusi. Ezek azért közkedveltek, mert a klasszikus szolgáltatások mellett egy-egy városrész közösségi-kulturális központjaként is működnek. A tervek szerint folytatják majd azt a tanfolyamot is, ami a nyugdíjasokat vezeti be a számítástechnika világába.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról