Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári szolgáltatás hajléktalanoknak -- eredményes hallgatói projekt

Az amerikai felsőfokú oktatásban az elméleti képzés mellett jelentős hagyománya van a szolgáltatásnyújtás gyakorlati oktatásának. A Buffalói Egyetem könyvtári és információs szakán büszkék arra, hogy két ilyen jellegű kurzus is szerepet kapott az oktatásban. Az egyik ezek közül a könyvtári ellátás megtervezése a hajléktalanok közössége (Menedék) számára. A munka során a hallgatók naplót vezettek, melyben értékelték nemcsak a feladat alakulását, hanem társaik eredményét és a csoport egészének tevékenységét is, figyelembe véve a közösségi szellemet, a megnyilvánulás szabadságát, az egymás iránti bizalmat, a nyitottságot, a döntéshozó képességet és az időbeosztás is. Feltérképezték erősségeiket és gyengeségeiket egyaránt (jó problémamegoldó képesség, önállótlanságra való hajlam, humorérzék, becsületesség, nyíltság stb.). A hallgatók egész idő alatt szoros kapcsolatot tartottak egymással, főként e-mail útján és az egyetemi órákon tartott megbeszélések során. A hallgatók munkájának sikerét jelzi, hogy az általuk lefektetett tervet a Buffalo és Erie Megyei Közkönyvtár felkarolta, beterjesztették az igazgatótestületnek, melynek tagjai egyértelműen kiválónak ítélték meg a hallgatók munkáját. Köszönőlevelük szerint nem kaphattak volna tökéletesebb munkát akkor sem, ha egy vállalkozással kötöttek volna szerződést a feladat végrehajtására. A könyvtár létrehozását megszavazták, a hallgatók és tanáruk pedig méltán lehettek büszkék munkájukra.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2003/4
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról