Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári szövegeid növelik vagy csökkentik a küszöbfélelmet?

Ugye te is bosszankodtál már egy-egy hivatalos irat, számla, közlemény szakmai zsargontól hemzsegő bikkfanyelvén? Ugye érezted, hogy a közlő nem tartja sokra szövegértési képességeidet? Hasonlóan vannak mások a könyvtári nyelvvel is. Márpedig, ha a könyvtár nem csak a nyelvileg művelt, szövegértésben jó használókat tekinti célcsoportjának (azaz a célcsoport nagyobb részét), akkor jól felfogott érdeke egyszerű, a használók legszélesebb tábora számára érthető nyelvet használnia. Azaz: szóban és írásban egyaránt mérsékelje a könyvtárral szembeni küszöbfélelmet. A KIT-ben visszatérően hozunk külföldi példákat (egyik pl.: B1-es nyelvvizsga (nyelvismeret) szintjén szólítja meg a más anyanyelvűeket a könyvtár link ) és hozunk szívesen hazaiakat is. Te tudsz ilyenekről? Izgalmas lenne például: hogyan épül bele a minőségirányítási rendszeredbe, hogyan képzik a könyvtárosokat az eredményes ügyfélkommunikációra, milyen egyszerű nyelvű könyvtári kiadványok, honlapok, hírlevelek jelennek meg.

Lies Petersen, az OSZK és a MIBE által szervezett konferencián kifejtette: - A nagyon egyszerű beszéd használata szükséges a kurzusokban. Ez azonban nem gyerekes beszédet jelent, hanem egyszerű fogalmazást, felnőtteknek kijáró tisztelettel. Az Oefenen [alapképességeket fejlesztő holland oktatási portál] képzései során fejlődnek a nyelvi készségek - együtt a digitális készségekkel. (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): B1-es nyelvvizsga (nyelvismeret) szintjén szólítja meg a más anyanyelvűeket a könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról