Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári technológiai trendek, 2024-re 1. - Felsőoktatási könyvtárak (olvasóink szavazatára)

A ChatGPT mindössze egy éve jelent meg, de már jelentős hatást gyakorolt az oktatásra, cégekre és a társadalomra. Az Info Today a főbb felsőoktatási könyvtár trendek közé a következőket sorolja:

1. E-források dominanciája: sokkal kevésbé jelentősek a nyomtatott források, mint korábban. Az Association of Research Libraries kimutatása szerint a 2020-as kölcsönzések aránya mindössze a 2000-es kölcsönzések 5 százaléka. 2012-höz képest pedig a könyvtárközi kölcsönzések a harmadára csökkentek. Eközben folyamatosan emelkednek az e-forrásokra fordított kiadások (a nagy egyetemi könyvtáraknál már közel 80%).
2. Összetett multiformátumú gyűjtemények: a technikai infrastruktúra szükségességét az e-források növekedése ösztönzi. Kezelésükhöz fejlett alkalmazásokra van szükség. Eközben a nyomtatott forrásokat is kezelni kell még.
3. Nyílt forráskódú és szabadalmaztatott opciók közötti választás: bár az Ex Libris Alma és az OCLC WorldShare Management Services (WMS) a piacvezetők közé tartozik, a nyílt forráskódú FOLIO egyre népszerűbb, mely már a nagy egyetemi könyvtárak számára is alternatíva (ld.: Stanford, Cornell és Chicago egyetemeit is). A Yale viszont nemrégiben Voyagerről Alma-ra tért át.
4. A tantárgyi útmutatók kezelése: előtérbe kerültek azok a platformok is, amelyek strukturált forrásokat biztosítanak a könyvtári felhasználók számára konkrét tantárgyak terén. A Springshare LibGuides termékei széles körben elterjedtek.
5. Az e-forrás hozzáférés hitelesítési trendjei: Az IP-címeken alapuló hozzáférés régóta tartja magát, de már kevésbé életképes. Sok helyzetben nem működik jól, és az IPv6 protokollra való áttérés is feladatokat adott ezen a téren. Az EZproxy a könyvtárak számára leginkább alkalmazott hitelesítési szolgáltatás, de a SAML (Security Assertion Markup Language) egy modernebb keretrendszert kínál a hitelesítéshez. Ezen a területen az egyik trend az OpenAthens és a SeamlessAccess által kínált SAML-alapú szolgáltatás.
Érdemes a hazai könyvtáraknak is szem előtt tartaniuk ezeket a trendeket. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról