Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári technológiai trendek, 2024-re 2. - Közkönyvtárak (olvasóink szavazatára)

Előző számunkban bemutattuk a várható 2024-es felsőoktatási könyvtári trendeket link . Mi a helyzet a közkönyvtári trendekkel? Az Info Today erről is készített egy összefoglalót, amerikai szemszögből, de hazai könyvtáraknak is hasznosíthatóan.

Az amerikai tech magazin szerint az integrált könyvtári rendszerek jól követik az elvárásokat. Még mindig a nyomtatott anyagok kölcsönzése dominál, de egyre nő a digitális kölcsönzés jelentősége. Ezt az irányt követi pl. OverDrive, cloudLibrary, hoopla, Symphony, Horizon, Polaris, Sierra, Library Solution, Carl X.

A trendekkel kapcsolatban:
1. Nő a nyílt forrású integrált könyvtári rendszerek népszerűsége. A 2000-es évek középétől, a Koha bevezetésétől kezdve nő a szerepük. Már hasonló funkciókkal bírnak, mint a hagyományos könyvtári rendszerek. Az Evergreen az amerikai közkönyvtárak 5 százalékában lett bevezetve. A Koha-t több mint 8 százalék használja.
2. Felhasználóközpontú technológiák kerülnek előtérbe. A könyvtárosok hajlandók elfogadni a rendszerek nehézségeit, de magasabbak az elvárásaik a felhasználók elé kerülő felületekkel szemben. Korábban a BiblioCommons szakosodott erre a területre, pl. BiblioCore, BiblioWeb szolgáltatásokkal. Az OCLC pedig a Wise-t kínálja felhasználóközpontú eszközként.
3. Az integrált könyvtári rendszerek kiterjesztik a felhasználói szolgáltatásokat érintő komponenseiket. A közkönyvtárak igyekeznek a meglévő rendszerükhöz integrálódó komponenseket találni, pl. automatizált marketing, üzenetküldő eszközök, weboldalkezelés. Ezek javítják kapcsolatukat a felhasználóikkal. Az Innovative a Vega Library Experience (LX) részeként több ilyet fejlesztett, pl. Vega Discover, Vega Program, Vega Promote Web.
4. A nyílt forrású komponensek is elérhető, felhasználóközpontú opcióvá válnak. Például az Aspen Discovery a nyílt forrású kezdeményezések felfedezését segítő felület, használható a Koha-val és néhány hagyományos könyvtári rendszerrel.
5. Generatív MI a könyvtári platformokban. A ChatGPT óta semmiképp nem kihagyható a trendek felsorolásából a generatív MI szerepe, amivel sokan kísérleteznek. Ilyen például a LibraryThing TalpaSearch kísérleti katalógusa, az OCLC új kiadású WorldCat keresője. 2024-ben még sokkal több mesterséges intelligenciával megtámogatott (könyvtári) eszköz megjelenésére számíthatunk. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról