Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári trendek - hype-görbén

A holland Rijnbrink kulturális tanácsadó cég friss kiadványában link felvázolta a könyvtárakkal kapcsolatban megjelenő trendek hype-görbéjét. (A Gartner által megrajzolt hype-görbe a jelenségek népszerűségének - és nem pl. hasznosságuknak - hullámait mutatja be azok megjelenésétől bevetté válásukig, esetleg lecsengésükig.) A görbe szakaszai:
1. Megjelenés: gyors fejlesztés, technikai áttörések, sikertörténetek, meggyőzőnek tűnő fejlődés, kevés gyakorlati példa.
2. Visszaesés: ellenérdekek merülnek fel, a valóság összetettebb a korábban gondoltnál, versenyképes eljárások és üzleti modellek jelennek meg, kiábrándulás is érezhető.
3. Győzelem (bevetté válás): folytatódik a trend, működő gyakorlati példák jelennek meg az ellenérzések ellenére, lassan kezd elfogadottá válni.
4. Növekedés: a fejlődés már nem erőteljes, de beépül a mindennapokba.
Nézzük, miket látnak pl. - felmérésük eredményeként - a holland szerzők az egyes szakaszokban:
Ad.1 Megjelenés: mesterséges intelligencia, hálózati gazdaság, robotizáció, közösségi gazdaság, a dolgok internete.
Ad.2 Visszaesés: big data, üzleti kultúra, önkéntesség, alkotói tér (maker-projektek), 21. századi képességek.
Ad.3 Győzelem (bevetté válás): részvételi rendszerek a társadalomban, figyelem a digitális szakadékra, életfogytiglan tanulás, zsugorodó élettér.
Ad.4 Növekedés: házhoz szállítás, szolgáltatások digitalizálása, 3. hely.
A szerzők jelezték a KIT-nek, hogy rövidesen elkészül az anyag angol nyelvű változata is. Akkor majd nem kell hollandul böngészni. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról