Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári vezetői nyilatkozatok -- egy kis diskurzuselemzés

Korlátozott belső szakmai nyilvánosság esetén tanulságos dolog olvasgatni könyvtárirányítói nyilatkozatokat -- pl. a napisajtóban. Ugyan ezek elég korlátozottan alkalmasak elemzésre, felhívják a figyelmet néhány trendre, érdekességre.
1. A megszorítások kezelése. Egyik megoldás, ha (a fenntartó arculatát védve vagy az érdekérvényesítés sikerességét kerülve) nem szólunk e kellemetlen tényekről. Az előrenézőbb megoldás, hogy a racionalizálás lehetőségeire helyeződik a hangsúly. Hiány azonban, hogy az idáig vezető út homályban marad. Öröm, hogy felmerül a közös dokumentum-beszerzés tematika. Azután tovább gondolkodhat az olvasó / adófizető: jó, hogy a megszorítás kikényszeríti a racionálisabb gazdálkodást. És mennyi közpénzt lehetett volna megtakarítani vagy átcsoportosítani, ha ugyanezen intézkedés, mondjuk, öt éve jutott volna a döntéshozók eszébe. A könyvtárösszevonás-tematika kimarad.
2. Érdekes észrevétel a NOL-ban, hogy több a könyvtárlátogató. Ez ugyanis egyszerűen ellentmond a tényeknek. Hogy újságírói fogás, vagy a nyilatkozó 'írói munkásságának' része -- a cikk alapján eldönthetetlen. (Fodor Péter általam ismert sajtónyilatkozatai már több mint egy éve utalnak az enyhe csökkenés tényére, Skaliczki Judit is a közelmúltban már így nyilatkozott, Ramháb Mária még nem. Miközben pl. a Katona József Megyei Könyvtár látogatási és kölcsönzési adatai legalábbis stagnálásról árulkodnak link )
3. Könyvtáros információmenedzserként. -- Izgalmas, a nyugati könyvtárak nyolcvanas évekbeli trendjeit követő irány. Tartalma sajnos nincs kifejtve, így aligha fogja észrevenni az olvasó, hogy a könyvtárban könyvtáros vagy információmenedzser szolgálja-e ki. A 'Mindennek utána lehet nézni (az interneten), (és a könyvtárakban pedig jellemzően van internet) enyhén sántító érv, hiszen az otthonokban arányaiban jobban van internet. A könyvtárosi internethasználati ismeretek szintjéről (mint potenciális segítői szakismeret) nem esik szó.
4. Központosított irányítás hatalmi motívumai tetten érhetők, amelyek az egyébként biztató irányok hatékonyságában bizonytalanítják el az olvasót / adófizetőt. Például, ha az egyébként hatékonyabb központosított beszerzés központosított igények mentén valósul meg, akkor ez azon túl, hogy paródiába fordulhat, drasztikusan ronthatja a hatékonyságot. Az OKM rendre ki is fejti az autoritás irányát: 'a tárca támogatásának köszönhetően', 'szolgáltató könyvtárak jóvoltából', 'NKA által biztosított támogatásnak köszönhetően'. A szóhasználat az urambátyám-viszony melegágyára utal.
5. Átpozícionálási kísérlet: általánosabb, kiterjesztettebb könyvtári szolgáltatás. -- Legyen; ráadásul van is rá kereslet. Azonban érdemes elmerengeni, hogy ez az irány nem az információszolgáltatás terén való drasztikus visszaszorulás (vö.: az internetes technológiák alkalmazásában való könyvtári elmaradás, illetve visszamaradt szolgáltatásmarketing-szemlélet) kompenzálása? Ha egyre kevesebbet keresnek a könyvtárban, akkor rendezzünk inkább kiállítást?
6. A használatlan könyvek és selejtezés tematikájának megjelenése általában is üdvözlendő! A lassan 15 éves 'karcsú menedzsment' koncepciója a könyvtárban is éreztetni kezdi hatását. Kiemelendő e téma erősödő kommunikálása is (nem csak az itteni cikkekben).
7. Horizontális kapcsolatok építése (egészségnevelés, Külügyminisztérium) szintén jó iránynak tűnik, ha a helyi szinten is sikerül a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatépítés. Teljesen igaz, hogy 'csak elkötelezett könyvtáros vagy pedagógus kell'. Örömteli tehát e szemlélet megjelenése. Kár, hogy tizenöt évet kellett rá várni. S hogy melyek a ma sürgető lépések, melyek elmulasztása miatt tizenöt év múlva révedünk vissza?
8. Ilyen mai nyugati trend például a használói tudás bevonása (a könyvtárosin túl), alias könyvtár 2.0, az információtechnológia interaktív alkalmazásai, vagy éppen a CRM-alkalmazások.

Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról