Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárismeret, másképpen: Miniplakátok egy amerikai egyetemi könyvtárban (galéria)

A New Jersey állambeli Rutgers Egyetem link elsőgenerációs elsőéves hallgatói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az egyik kar külön kurzuson támogatja beilleszkedésüket. Ennek része az egyetem fontos pontjainak meglátogatása, ahol diákéveik jó részét fogják tölteni. A könyvtár az egyik állomás egy nyolcvan perces könyvtárismereti foglalkozás keretében.
A könyvtáros feladata, hogy bemutassa a hallgatóknak, milyen lehetőségekkel szolgál számukra a könyvtár mint helyszín. A másik oktatási célkitűzés a könyvtári források ismertetése és a katalógus használatának gyorstalpaló módon elvégzett oktatása. Ez azonban mit sem ér, ha nincs közvetlen haszna a diákok számára.

A miniplakát-feladat - a vonatkozó fotókat ld.: link - pontosan erre szolgál: az óra alatt megismert újdonságokat, újonnan megtanult fogalmakat és készségeket kell a gyakorlatban alkalmazni. Jutalmul a könyvtáros képet kap a diákok olvasási szokásairól. Hosszú és unalmas könyvtári órák tapasztalatai ihlették az alábbi egyszerű, de hatásos feladatot, amely könnyen módosítható igényeinknek megfelelően.

A mindössze tizenöt-húsz percet igénybe vevő tevékenység egyszerű: egy könyvet kell kikeresni a katalógusból, amely valamilyen módon hatással volt rájuk, majd ennek bibliográfiai adatait egy képillusztráció kíséretében egy sablonokból választható mini poszteren megosztani. A demo után egy LibGuide részletes instrukciói segítik a diákokat link akik gyakran ekkor ébrednek rá, hogy nem figyeltek oda, mi történik az órán. Az elmúlt években miniposztereket két könyvtárban is kiállítottuk: 2019-ben a kari természettudományi könyvtárban, az idén pedig a művészettörténeti könyvtár egyik kiállítását képezik link . Emellett a legjobb művek online galériáinkban szerepelnek link .

A powerpointban készült poszterek némi figyelemre szorulnak, mielőtt a WordPress-alapú kiállításnak megfelelő jpg formátummá alakítanánk őket. Ebben könyvtárszakos hallgatók szoktak segíteni, többszáz poszterről lévén szó egy-egy félévben. A poszter része a hivatkozás, amit a katalógusból lehet generálni, kisebb nagyobb hibákkal. A felhasznált illusztrációk esetében gyakran elmarad a forrásmegjelölés, pedig akár a kiadót is elfogadjuk! A cél az, hogy a diákok szokjanak hozzá az elvárásokhoz. A pontatlan vagy hiányzó hivatkozás ugyanis legalább akkora probléma az egyetemen, mint a szándékos vagy véletlen plagizálás.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról