Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtáron belüli navigálás minősége -- felmérték

A Strozier Könyvtárban a 2010. évi felújítás után sok pénzért külső szakembert bíztak meg, hogy a szükséges jelzéseket és irányítókat felmérje, ajánlatot tegyen és kivitelezze. A könyvtárosoknak feltűnt, hogy az olvasók túl sokáig állnak az eligazító táblák előtt; az ok a túl sok irreleváns információ. Az eligazító táblák felülvizsgálata a létszámcsökkentés és a polcok cseréje miatt is szükségessé vált. 2013 őszén egy két szakaszból álló projektben a hallgatóktól megkérdezték, hogyan találják meg az épületben a szükséges anyagokat, majd a könyvtárosoktól azt, melyek a leggyakoribb kérdések a tájékoztató pultnál. A hallgatók körében a felmérést egy hétfői napra tették, a nap során többször megismételték, hogy különböző felhasználói köröket érjenek el. A felmérés után egy héttel ellenőrizték a leggyakrabban feltett kérdéseket. Az iránymutató jeleket 12 csoportba sorolták, majd elemezték a kérdéseket. A leggyakrabban feltett kérdések a tanulószobákra, a nyomtatásra és a gyűjteményekre vonatkoztak, az oktatók és a hallgatók kérdései alig különböztek egymástól. A válaszok igazolták a táblák általános hasznosságát, de meglepő volt, hogy a hallgatók inkább a könyvtárosok segítségét kérik. Beigazolódott, hogy a táblák túlzsúfoltak, egyszerűsítésük azonnal megkezdődött. A hallgatók többsége szerint legnehezebb a könyveket és a folyóiratokat megtalálni, ehhez a tájékoztató pulthoz mennek vagy az irányító táblákat figyelik. Egyenesen a tájékoztató pulthoz mennek, ha a tanulószobákat vagy a könyvtárosokat, az irodákat keresik. 72% szerint az épületre 2007-ben ráépített 5. és 6. emeletet volt a legnehezebb megtalálni. (Történetek a polcok között: a labirintusban elveszett hallgatókról; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról