Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtáros diploma a nyílt munkaerő-piacon

Gyakori sztereotípia, hogy a bölcsészekre nincs kereslet, érdemes azonban különbséget tenni. A nyelvszakokon végzettek például könnyen elhelyezkedhetnek multinacionális vállalatoknál, a Shared Service Centerek (SSC) pedig kifejezetten nagy igényt támasztanak a jó nyelvtudással rendelkező munkavállalók iránt. A nyelvtudással azonban Lukács Zsolt szerint hatalmas bajok vannak Magyarországon, a pályakezdők gyakran a ma már alapelvárásnak számító angol nyelvet sem beszélik. ... Tehát a nyelvtudásuknak köszönhetően könnyen el tudnak helyezkedni főleg az SSC szektorban vagy fordítás/tolmácsolás területén. A titok a rugalmasságban és/vagy továbbképzésben rejlik, hogy az álláskereső alkalmazkodjon a munkaerő-piaci igényekhez.
A nem nyelvszakos bölcsészek tehát nem számíthatnak arra, hogy találkoznak a szakterületüknek megfelelő álláshirdetéssel. Lukács például azt mondta, hogy a magyar, a történelem és az andragógia - bár kulturális szempontból nagyon fontos tudást adnak - valójában menekülő utak a diákok számára: ezek a területek a munkaerő-piacon egyáltalán nem léteznek.
Ugyanezt erősítette meg Ficza János is, a Workania.hu szóvivője. Ő is elmondta, hogy bár minden végzettséggel el lehet helyezkedni, a nyelvtudást nem adó bölcsészképzések kevésbé piacképesek. Ő kitért a tanári képzésekre is: - A munkaerőpiac olyan gyorsan változik, hogy nehéz megállapítani, mire lesz igény és miből lesz hiány 5-10 év múlva. E kettősségre jó példa még a tanári terület: óriási hiány van belőlük, így a jövőre nézve talán érdemes ezt a pályát választani, jelenleg viszont annyira alulfizetett, hogy egyáltalán nem kecsegtető a mai pályakezdők illetve diákok számára.
A Trenkwalder megemlített még egy érdekes dolgot is: arra vonatkozóan, hogy előnyben részesítik-e a munkáltatók az MSC diplomát a BSC-vel szemben nincs egyértelmű tapasztalat, a jelenlegi körülmények között mindenesetre a stabil alaptudás és a megszerzett szakmai gyakorlat a lényeges.
Így tehát sokkal hasznosabb egy piacképes alapszak, mint egy piacképtelen mester. Ha például valaki a történelem alapszak mellett elvégez egy történelem mesterszakot, ugyanolyan értéktelen tudása lesz a munkaerőpiacon, mintha a további két évét nem fordította volna tanulásra.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról