Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtáros egyesület: 'Könyvtári szolgáltatások a szegények számára' c. állásfoglalás -- és gyakorlat

A cikkben példák szerepelnek több könyvtár gyakorlatából. A Chicagói Városi Könyvtár használati szabályzata például tiltja az alvást, a céltalan lézengést, a fürdést a WC-ben, a nagy szatyrok behozatalát. A használók panaszai tették ezt az intézkedést szükségessé. Ha valakit a szabályok megszegéséért figyelmeztetnek, még kap egy második esélyt arra, hogy betartsa a viselkedési szabályokat. A San Franciscó-i Városi Könyvtár volt az első amerikai közkönyvtár, amely pszichiátriához értő szociális munkást alkalmazott. Később négy egészségügyi és biztonsági tanácsadót is felfogadtak, akik korábban mind hajléktalanok voltak. E munkatársak a könyvtár nagytermében minden hónapban olyan vásárokat tartanak, ahol különböző eszközöket és szolgáltatásokat lehet igénybe venni (szemüveg, oltás, cipő, hajvágás). A könyvtári munkatársak segítenek a lakás- és álláskeresésben, az étkezési jegyek beszerzésében. Az említett könyvtár lobbizással megszervezte, hogy a városi buszokból átalakított mozgó zuhanyozók egyike a központi könyvtár mellett álljon meg. A Madisoni Városi Könyvtár felújítása során úgy helyezték el a számítógépeket, hogy illetéktelen ne lássa, ki mivel foglalkozik. A gyűjteménybe bevettek a szegénységgel és a hajléktalansággal kapcsolatos műveket is.
Az Amerikai Könyvtáros Egyesület (ALA) "Könyvtári szolgáltatások a szegények számára" című állásfoglalásában kimondja, hogy a közkönyvtárak biztosítják, hogy a szegény emberek élhessenek demokratikus jogaikkal. (Otthon a hajléktalanoknak. A könyvtárak menedéket jelentenek a rászorulók számára, és a hajléktalanság újfajta megközelítésére adnak példát; ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról