Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvtáros és a problémás olvasók -- az autonómia és a paternalizmus között

A Szlovák Nemzeti Könyvtárban szakmai szemináriumot tartottak a problémás olvasókkal való kommunikáció és konfliktuskezelés témájáról.
A könyvtár gazdag kulturális kínálatával egyre szélesebb rétegek előtt nyílik meg, és egyre inkább nyilvánossá válik, ami együtt jár a konfliktushelyzetek és a problémás olvasók kockázatával. A nem alkalmazkodó, agresszív és manipulatív olvasó viselkedésére reagálva etikai döntéseket hozunk. Az etikai abszolutizmus, amelyet minden közszolgálathoz kapcsolódó szakmában tanítani kellene, alapul szolgálhat a döntéshozatalban. Ideális esetben a döntéshozó a szakmai és a társadalmi normákat egyszerre tudja érvényesíteni a konfliktushelyzetben. Mélyebb konfliktus esetén az autonómia és a paternalizmus feszül egymásnak. Gyakori konfliktushelyzetet okoz a könyvtárban az egyéni akarat tiszteletben tartása és a befolyásolás mértékének megválasztása közötti különbségtétel. Paternalizmus esetén a könyvtáros annak ellenére is jót akar tenni a használóval, ha ő azzal nem ért egyet, nem igényli. Csak akkor alkalmazható, ha az egyén képtelen önálló döntéshozatalra a saját érdekei érvényesítésében. (Hogyan bánjunk a nem alkalmazkodó, agresszív és manipulatív olvasókkal a könyvtárban, ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról