Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtáros pályakezdők a pályáról

Az Egyesült Államokban a kezdő könyvtárosok munkahelyükön a bürokrácia falaiba és az új dolgokkal való szembenállásba ütköztek. Erre felmérés derített fényt. A képzéssel kapcsolatban csak 26,1% volt elégedetlen. A munkahelyek mindenütt elvárják, hogy a végzett hallgató jártas legyen a katalogizálásban, a kölcsönzésben, a költségvetésben, de legyen felkészült a programozás, az olvasószolgálat, a pályázatírás, a marketing, és a menedzsment terén is. Jellemző, hogy kevésnek találták a gyakorlati oktatást. A fiatalok már az állásinterjún hátrányba kerülnek a gyakorlati képzés hiánya miatt idősebb, tapasztaltabb kollegáikkal szemben. Pályamotivációjuk változatlan: ők is segíteni szeretnék a használókat. A különbség, ők nem tetszelegnek a mártír szerepében, hanem szóvá teszik az alacsony béreket, az új dolgok bevezetésének nehézkességét. Fényes szemmel, tenni akarással, lelkesedéssel és nagyon kevés gyakorlati ismerettel jelentek meg a könyvtárban, ahol bedobták őket a mélyvízbe, és azt várták tőlük, hogy rejtőzzenek el a bürokrácia útvesztőiben, és adják fel intellektuális szabadságukat. Nem látták előre a szigorú adminisztrációs megkötéseket, a döntéshozatalt megnehezítő bürokráciát, az új dolgok bevezetésének akadályait. Amikor valamilyen új ötlettel állnak elő, túl gyakran hallják: Ez nem fog működni, sose csináltuk így! vagy: Azért, mert mi mindig így csináltuk. 30 év alatt 50% tudja elképzelni, hogy közművelődési könyvtáros maradjon élete végéig.
Az alulfizetettséggel akkor találkoznak, mikor vissza kell fizetni a tanulmányaik fedezésére felvett kölcsönt. Fizetésük negyedét erre a célra kell fordítaniuk, másodállást, többletmunkát kell vállalniuk, s reménytelennek látszik számukra az önálló otthon megteremtésének lehetősége. Az emelkedő oktatási költségek nincsenek arányban a bérezéssel.
A fiatalok a kollektív siránkozás helyett szeretnék összefogni a könyvtáros- társadalmat a problémák megoldására. Ehhez azonban szükség van mindkét generáció kompromisszum-készségére. A szerzők szerint ki kell használnunk a fiatalokban rejlő lehetőségeket, és nyitottabbaknak kell lennünk a változásokra.
Összefoglalva: a nyitott, befogadó könyvtár négy ismérve: ... -- ld.: link (Manci)

Hírforrás: - F: Newhouse--Spisak: Fixing the first job. In: Libr.J. 2004/13. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/1. ref.: Szénászky M.
2005. március 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtaros_palyakezdok_a_palyarol
Régebbi hírforrás(ok): - F: Newhouse--Spisak: Fixing the first job. In: Libr.J. 2004/13. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/1. ref.: Szénászky M.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról