Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtáros szakemberek - hogyan nem szűkül be a látókör?

Úgy érzed néha: a könyvtáros szakma évtizedek óta nem tud igazán előre lépni elismertségben, nincs teljesítményemelkedés és tényleges innováció? Davis Epstein Sokoldalúság c. könyve jó eséllyel fontos okra mutat rá: a szakmában lévő kórosan kevés idegen gondolatra. (MG)

Elismert szakembereknek - minél többet dolgoznak az adott szakterületen - gyakran beszűkül a látókörük. Például magasan specializált egészségügyi dolgozókra is jellemző a "ha csak kalapácsod van, mindent szögnek nézel" gondolat. E tanulmány szerint egy szívbetegnek nagyobbak a túlélési esélyei, ha egy kardiológuskonferencia ideje alatt kerülnek be a kórházba (azaz: amikor ezek a szakorvosok ezrével hiányoznak az ellátásból), mert kisebb a valószínűsége, hogy kétséges kimenetelű beavatkozásoknak vetik alá őket.

A természetes döntéshozás (naturalistic decision making) szakértője, Gary Klen szerint a különböző területek kiválóságainak közös vonása, hogy ösztönösen felismerik az ismétlődő mintákat. Ám Daniel Kahneman szerint (pszichológus, 2002-ben közgazdasági Nobel-emlékdíjas) a tapasztalat egyáltalán nem segít a hatékony döntéshozatalban. Sőt, gyakran elbizakodottsághoz vezet. A tapasztalati alapú, ösztönös mintafelismerés - Robin Hogarth elnevezésével - "barátságos tanulási környezetben" eredményes. Mostoha tanulási környezetben a szabályok gyakran nem egyértelműek, nem teljeskörűek, nem biztos, hogy vannak ismétlődő minták, a visszajelzés gyakran késleltetett, pontatlan.

- Summa: a minőség érdekében érdemes olyan szakemberek véleményét bevonni a könyvtári döntéshozatalba, akik más szak-, földrajzi és kulturális területeken szocializálódtak. (MG)

Hírforrás: Epstein, David: Sokoldalúság, HVG, 2021, p. 6-29
2023. március 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtaros_szakemberek_-_hogyan_nem_szukul_be_a_latokor
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról