Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosi erősségünk-e az intellektuális kíváncsiság?

Múlt heti anyagunkban felvetettük link , mennyiben értelmiségi a könyvtáros. A gondolatot egy referátum folytatja... (MG)
- Kívánatos volna, hogy intellektuális beállítódásaink közé tartozzon a kíváncsiság, az intellektuális elkötelezettség, az empatikus és tiszteletteljes figyelem, a valóságban gyökerező tények és az igazság keresése iránti késztetés, a hajlandóság arra, hogy ítéleteinket felfüggesszük és nyitottak maradjunk új információk és perspektívák befogadására, valamint annak felismerése, hogy tévedhetünk vagy valami elkerülheti a figyelmünket, amit viszont bármikor korrigálhatunk.
Korunk töredezetté vált információs világában azonban gyakran megkérdőjeleződik a hihetőség és a szakértelem, illetve a korábban megbízhatónak tekintett információforrások szerepe, ami kikezdi az információ iránti bizalmat. A természettudományos eredmények megismételhetősége körüli viták és a tudományos ismeretterjesztés gyengesége tovább erősítik ezt a tendenciát.
Az ACRL keretrendszerében szereplő állítások közül különösen három használható fel a fent vázolt beállítódások kialakítására. Az első azt mondja ki, hogy a szakmai tekintély konstruált természetű és kontextuális fogalom. A második arra mutat rá, hogy a tudományos kutatás informálódás, míg a harmadik szerint a tudomány művelése eszmecsere. (Intellektuális beállítódások egy bizonytalan információs világban; ref.: Koltay T.)

Régebbi hírforrás(ok): Értelmiségi - könyvtárosként link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról