Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár(os)minőség és kulturális empátia -- fejlesztenék

Az etnikum és az empátia szakirodalmából fontos kiemelni, hogy a jó kommunikációs készség és az empátia (lévén belső folyamat) egészen más, és nem összetévesztendő. Ugyanakkor létezik kommunikatív empátia, azaz az empatikus érzések és gondolatok kifejezésének képessége, ahogy van intellektuális empátia, azaz a más etnikumú ember gondolkodása, vagy érzései megértésének képessége. A kulturális empátia harmadik lehetséges összetevője az empatikus emóció, amely abban mutatkozik meg, hogy azonos figyelemmel fordulunk mindenki felé, függetlenül etnikai hátterétől. Ezek segítik elő a kultúrák közti kommunikációt. Mindazonáltal kutatások arra is rámutatnak, hogy az etnikai kisebbséghez tartozó ügyfél nagy valószínűséggel jobban jár, ha kétnyelvű, vagy azonos etnikumhoz tartozó szolgáltatóval találkozik. A könyvtári szakirodalomban az empátia meglehetősen új és ritka téma, ám a LibQUAL+ minőségdiagnosztikai eszköz kérdései közt kétségtelenül vannak, amelyek voltaképpen az empátiát 'mérik'. (...)
A könyvtárosok (...) fontosnak tartották a tréninget, azonban úgy tűnik, annak nem az empátiára, inkább a kulturális tudatosságra kell összpontosítania. Egy ilyen tréning célja, hogy növelje a résztvevők felfogó és megértő képességét az övéktől eltérő kultúra iránt. (ref.: Mohor J.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról