Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok - megint minimálbéren

Olvasónk küldte: - Bő egy éve kapott 20%-os béremelést a szakma. Ezen páran vidéken problémáztunk, hogy kevés, ugyanis a minimálbér is pont ennyivel nőtt. Az "emelésben" az volt a csalafintaság, hogy erre külön kellett pályázni a minisztériumnál, egy évre. Ami ugyebár most járt le, december 31-én. És van olyan önkormányzat, amely fenntartóként azért nem tudja 2023-ra finanszírozni a 20%-ot, mert az összeg nem épült bele a bértömegbe. Vagyis azok a könyvtárosok, akik a garantált bérminimumot kapták, ezután is csak maximum annyit kaphatnak. Akik viszont felette kaptak (mert futotta a 20%-ból), most nemcsak reálbércsökkenést éreznének, hanem valódi bércsökkenést. Én pl. 307.000 Ft-ot kaptam eddig, most pedig 296.400 Ft-ot (azaz a garantált bérminimumot). De talán megkapom az eddigit. Meglátjuk.

Viszont bárhogy is nézem, mindenképpen reálbér-csökkenés van a közművelődésben. Ami azért érződhet sokkal súlyosabbnak, mert az e fizetési tartományba tartozó embereket a durvábban dráguló élelmiszerek ára érinti érzékenyebben. Ami akár elvándorlást is erősíthet - a konvertálható tudással rendelkező könyvtárosok esetében. Működik továbbá a klasszikus kizsákmányoló gyakorlat, amely viszonylag sok pedagógust érint: jól kereső férj mellett a feleség munkahelye egyfajta hobbi, zsebpénz.

Mivel KJT helyett bértömeg alapú gazdálkodás van, új a helyzet. Pl.: a bércsökkenés elkerülhető, de kevesebb dolgozóval. Ami kisvárosi könyvtárunkban a évhez képest két fővel csökkent a létszám. Egy nyugdíj, plusz egy kilépő. A bértömeg lehetővé teszi a dolgozók fizetésének emelését is - ha nem jön új munkatárs. További lehetőségek az átszervezés, összevonás, automatizálás, elbocsátás stb., melyek megteremtik a fenntartó bér értékének megtartását. Viszont ezek a szolgáltatások minőségére is hatással lehetnek - írta a KIT egyik olvasója.

- Kapcsolódó: Szép csendben a dolgozók kárára módosíttatta a kormány a munka törvénykönyvét link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2023. január 09.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtarosok_-_megint_minimalberen
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról