Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok ábrázolása népszerű mozifilmekben

A könyvtárosokról a nagyközönség fejében élő sztereotípiák kialakulásához és megszilárdításához nagyban hozzájárulnak filmbeli ábrázolások -- a filmvásznon jellemzően szigorú, komoly, művelt és középkorú, különc vénkisasszonyként láthatjuk viszont magunkat.
A könyvtárosok ábrázolását a popkultúrában már sokan vizsgálták, a kérdésről általában kisebb cikkek születtek. Vannak azonban igen alapos gyűjtések és elemzések, melyek szinopszissal együtt tartalmazzák a könyveket és filmeket, melyekben könyvtárosok fordulnak elő. A cikk a két legjobb forrás alapján ismertet tíz amerikai, hét nyugat-európai, tizenöt orosz (és szovjet) és hat ázsiai filmet. Ezek alapján a könyvtárosokra vonatkozó -- nem feltétlenül negatív -- sztereotípiák jellemzője, hogy leggyakrabban intelligens és különc nőként mutatják őket. Tanulságként az is megállapítható, hogy fontos ugyan figyelemmel kísérnünk a kép változását, hiszen ez is hatással van a könyvtárosi pálya alakulására, de ajánlatos mértékletesen és humorral kezelni a rólunk mutatott képet. A filmeket tanulmányozva a könyvtárosok és könyvtáros hallgatók szembesülhetnek a közvéleménnyel, de eszközként is használhatják a filmeket a szakma fejlesztéséhez. (ref.: Könyvtárosok ábrázolása népszerű mozifilmekben; Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról