Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok diákoknak segítenek az elfogult tudomány azonosításában 1. (olvasóink szavazatára)

A Tuskegee-szifiliszkísérlet az egyik legismertebb példája a tudomány faji elfogultságának. A kezeletlen szifilisz hosszú távú egészségügyi hatásainak megértése közben a kísérletben résztvevő 600 afroamerikai közül 128 életét vesztette a 20. század első felében. A tudományos kutatást számos módon befolyásolhatja még a kutatók tudatos vagy tudat alatti elfogultsága, valamint a kutatásokra helyezett külső nyomás.
A könyvtárosok értik az információ útját annak keletkezésétől a publikálásig. Ezért nagyobb szerepet kellene vállalniuk, hogy a diákokat is megtanítsák az elfogult tudomány felismerésére. Ha nem jól kezeljük a helyzetet, akkor az elfogult tudomány a tudományos információkkal szembeni bizalmatlansághoz és gyenge tudományos műveltséghez vezet.
Hogy jobban felismerjük az elfogultságot, jobban kell értenünk a kutatások folyamatát is. A diákokkal érdemes visszafejteni példaként egy-egy kutatásról szóló hír hátterét. Kit idéztek? Miért számít hitelesnek ez a személy? Miért hiteles a cikk szerzője? Melyek lehetnek az elfogultság forrásai?
- A kutatás finanszírozása lehet az egyik legnagyobb külső hatóerő. Szkeptikusan kell vizsgálnia a nagyvállalatok által támogatott kutatásokat.
- Továbbá ki kell szűrni a fizetett megjelenéseket a Google-ben és a médiában.
- Figyelembe kell venni, hogy a folyóiratok és a sajtó gyakrabban ír a pozitív, jelentős felfedezésekről, mint a negatív eredményekről.
- A hitelességi torzítás miatt pedig a rangosabb tudósok nagyobb eséllyel kapnak támogatást, és jelenik meg a publikációjuk. A hírekben és a tankönyvekben jellemzően fehér férfi tudósok szerepelnek. Sok diák tudat alatt is kizárja, hogy tudósnak készüljön.
A Dél-Kaliforniai Egyetemen átvizsgálják a könyvtári gyűjteményt diverzitás szempontjából. Megnézik a fotókat, könyvösszefoglalókat, elhelyezéseket és leírásokat. A matematika tankönyvek szöveges feladatainak befogadó jellegét. A tankönyvek szerzőinek hátterét. A munka idő- és pénzigényes, de a bizottság szerint megtérül. Igaz, szerintük a könyvtárosok, vagyis a vizsgálatot végzők köre sem eléggé diverz a teljesen elfogulatlan munkához. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról