Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok és levéltárosok osztják meg távmunka-tapasztalataikat (olvasóink szavazatára)

Könyvtárosok és archiválók is otthonról dolgoznak. Segítenek a felhasználóknak egészségesnek maradni, biztosítják távolról a szolgáltatásokat és forrásokat. Egymás közt pedig elkezdték megosztani a tapasztalataikat, főleg Google dokumentumok formájában.
Lydia Tang, a Michigan Állami Egyetem könyvtárának speciális gyűjteményéért felelős levéltáros március 12-én kezdett otthoni munkába. Kezdeményezésére indult:
- "Archivists at Home" leírás (link ). Összefoglalja, a levéltárosok mit nem tudnak, de főleg, hogy mit tudnak tenni otthonról. Pl. hogyan lehet a gyűjtemény fejlesztési, leíró, refernsz munkát otthonról végezni.
- Inkluzív interjúzás és fogyatékkal élők toborzásának gyakorlata (link ). A leírás tippeket ad az álláskiírásra és interjúkra, mit szabad vagy nem szabad kérni. Kitér online és offline interjúkra is.
Több lista a könyvtárosoknak hasznos, ingyenes webináriumok és online tréningek linkjeit gyűjti össze.
- Tudományos és felsőoktatási könyvtárosoknak szól Jessica Dai (West Virginia Egyetem) listája (link
- Szélesebb körnek szól és frissebb Crystal Chan (New York Közkönyvtár) listája az online előadásokról: (link )
A könyvtárosok otthoni munkavégzésének segítésére is készültek leírások:
- Amy Tureen (Nevada Egyetem) a felsőoktatási könyvtárosoknak gyűjtött össze, mivel foglalkozzanak otthonról (link ). Pl. tippeket ad, hogyan lehet fenntartani a partneri munkát a tanszékekkel, milyen online ajánlókat és programokat lehet indítani.
- Ryan P. Randall ebből kiindulva készítette el leírását a közkönyvtárak dolgozóinak (link ). Pl. bemutatja, mire kell odafigyelni a katalogizálásnál, miben lehet távolról segíteni a kulturális / történelmi digitális projekteknek.
- A katalógusok metaadatainak tisztításához ad még konkrétabb ötleteket Shana L. McDanold listája (link )
A leírások rávilágítanak a könyvtári munka sokrétűségére. Sok feladatot távolról is el lehet látni. Az ötletek a karantén után is megnyithatják a lehetőséget a könyvtárosoknak és archiválóknak is a távoli munkavégzésre. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról