Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok motivációja: kényelmes munkaidő, jó fizetés, kellemes munkatársak

A. I. Kapterev megállapítása szerint a könyvtári dolgozók tudatának előterében a mindennapi lét van, és nem a szakmai hivatástudat. A szakma értékei között a kényelmes munkaidő-beosztás, a jó fizetés, a lelkileg közel álló munkatársak, az alkotó munka stb. szerepel. A könyvtár szakos egyetemi hallgatók és a gyakorlatban dolgozók válaszaiban 44% az önmegvalósítás lehetőségét, 39% az alkotó munkát, 22% tapasztalatai és ismeretei hasznosítását, 20% az anyagi jólétet jelölte meg. A szakmai hivatástudat motivációs struktúráját elemezve Kapterev felhívja a figyelmet a válaszadók tevékenysége és motivációi közti összefüggésre, a motívumok hierarchiájára. Eredményei alapján el tudja különíteni a munkahelyi besorolással (státusszal) összefüggő és az attól független motívumokat. Megállapítja, hogy a könyvtárakban alacsony szintű a belső motiváció, tehát a külső lehetőségek (továbbképzés, előrelépés stb.) nem garantálják a munka pozitív motivációját.
A könyvtári világban is igaz az a megállapítás, hogy a professzionális értékeket a szakmának a társadalomban és az egyes emberek életében elfoglalt helye és státusza határozza meg; a sikeres egyéni karrier összefügg magának a szakmának a sikerességével.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról