Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok segítsége az LMBTQ-emberek számára (KIT-műhely)

Somorjai Noémi (LMBTQ Könyvtári csoport): A gyűjteményfejlesztés legyen kontrollált folyamat. Próbáljunk közelíteni afelé - bármelyik kisebbséget tekintve -, hogy milyen arányban fordul elő azon a környéken, tájékon, városban az adott populáció, vagy kisebbség, az LMBT embereket is ideértve. Tehát ha van egy egymilliós vagy százezres állomány, akkor - úgy gondolom - hogy közelíteni kell az állományadatokat, hogy ott megjelenjen minden kisebbség információs ellátása a szakirodalomban és a szépirodalomban egyaránt.

Források gyűjtése: Nagyon természetes, hogy gyűjtsünk vonatkozó könyveket, folyóiratokat, magazinokat, folyóiratcikkeket (ahol nem tudunk folyóiratokat gyűjteni, ott gyűjtsünk folyóirat-cikkekből adatbázist), filmeket, DVD-filmeket. Online forrásokat is próbáljunk beszerezni. Ha nincs saját forrás erre, ott gondoljunk a MEK-re, melyből rengeteg anyagot lehet letölteni. Open access folyóiratokat is lehet használni. A Háttér Társaságnak link van könyvtára, melynek 8000 kötete illetve dokumentuma van. Ennek elég nagy százaléka fulltextes anyagot tartalmaz, tehát abból is lehet építeni elektronikus gyűjteményt, ha nincsen pénze a könyvtárnak megvásárolni a könyveket.

Láthatóság a honlapon: Nagyon fontos kitenni a honlapra ezen források elérhetőségét, linkjét; a Háttér könyvtár forrásait, szolgáltatásait, lelkisegély-szolgálattól segítő szolgálatig; telefonos szolgálat, chat-szolgálat, HIV-szolgálat... Annyiféle információt lehet megtalálni, hogy ha a könyvtárak saját forrásból nem tudnak, vagy nincsenek felkészülve arra, hogy az LMBT-embereket jól tájékoztassák, akkor tegyék oda a Háttér Társaság honlapját, mint ugrópontot. (...)

Szakozás: (Az OSZK Könyvtári Intézetében az LMBT-irodalom a beteg olvasók alatt szerepelt még 10 évvel ezelőtt. Órákat és napokat töltöttem el azzal, hogy rátaláljak erre az anyagrészre, amíg aztán fülbesúgásos alapon az egyik kolléganő elárulta nekem, hogy rosszul keresem, mert a beteg olvasó alatt kellett volna keressem. Ami gyakorlat szerintem megszűnt, de lesznek még dolgaink meg problémáink.)
Ha a könyvtáros nem ért hozzá, hogy milyen tárgyszavakat, szakozást alkalmazzon, akkor forduljon az LMBT Könyvtári csoport link munkatársaihoz, akik tanácsot fognak adni.

Elhelyezés az állományban: 15 évvel ezelőtt a könyvtárak Angliában arról vitatkoztak, hogy csoportosan helyezzük el az LMBT gyűjteményt, vagy osszuk szét az állományban, hogy ne lehessen látni, hogy valaki pont annál a polcnál áll. Azt javaslom: legyen ilyen is és olyan is. Az olvasó eldönti, hogy melyiket szeretné használni.

Bátorítás: A tájékoztató szolgálatba pedig ki kellene tenni a táblát, hogy a könyvtárosok képesek és hajlandóak LMBT-információt is adni. És így az olvasók bátrabban fognak hozzátok fordulni. Nem csak személyesen, hanem emailen, chat-ben, telefonon, kinek mi a kényelmes.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról