Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok színessége - mitől más a wellness Amerikában? (olvasóink szavazatára)

A denveri közkönyvtár (Denver Public Library - DPL link ) kulturálisan érzékenyítő wellness modelljéről tartott előadást Ozy Aloziem, a könyvtár egyenlőségért, sokszínűségért és befogadásért felelős menedzsere. Aloziem modelljét kísérleti jelleggel vezette be a könyvtár. A dolgozók kimerültsége, fáradtsága az alábbi okok miatt jelentkezhet: 1. képviseleti kiégés; 2. faji alapú stressz és trauma; 3. BIPOC (fekete, őslakos és színesbőrű alkalmazottak okozta fáradtság - nekik állandóan készen kell állniuk arra, hogy szembenézzenek a faji mikroagressziókkal). [A könyvtáron belüli rejtett előítélet hazai példán: link - MG]

Aloziem legfontosabb idézetének Shawn A. Ginwright gondolatát tartja: "Az ártó dolgok felszámolása nem ugyanaz, mint a gyógyító dolgok létrehozása." (The Four Pivots: Reimagining Justice, Reimagining Ourselves c. műből). Aloziem szerint: akiknek más stresszfaktorokkal kell szembenézniük, azoknak másfajta támogatásra van szükségük. A jóga pl. nem működik, ha a munkatársaknak nincs idejük részt venni rajta. A DPL ezért wellness órákat vezet be kísérleti jelleggel, részmunkaidőben dolgozók számára is. A dolgozóknak nem kell a személyes adataikat kiszolgáltatni a [wellnesst] vezetőknek. Wellness gyakorlatok: 1. Beszélgetést a mentális egészségügyi tanácsadóval. Ő kétnyelvű előadásokat is tart. 2. A személyzet hozzáfér a Shine inkluzív napi mentális egészségügyi támogató alkalmazáshoz is. A DPL mindkét szolgáltatás anonim adatait megkapja. Ezek alapján döntenek későbbi, egészséget támogató szolgáltatásaikról. A vezetőknek traumákról informáló képzést is tartanak. A teljes személyzetet bevonják a havi faji gyógyító körökbe. Egy körben kimondottan a BIPOC-ban érintett személyzet vesz részt. Lásd még: Multikulturális kompetencia a wellnessben: link

A projekt értékelésének alapja: a használati trendek és tapasztalati adatok, a munkatársak kikérdezésének űrlapjai, negyedéves felmérések, fókuszcsoportok, osztályértékelések, megtartás adatai, kilépési interjúk. Aloziem reméli, hogy 2022 végére a wellness-terv hivatalosan is állandósul. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról