Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtártervezés - a helyi erős ember, vagy a használók ötletei alapján?

A dániai Dokk1-et is a használók bevonásával tervezték Aarhusban. Két évig gyűjtötték a helyi lakosok ötleteit, majd az így kapott "fecniket" a megbízással együtt adták át a tervezőnek: kövesse azokat.
A méltán világhírű tavaly nyílt helsinki Oodi könyvtár tervezése során workshopokon együtt dolgozhatott a háziasszony a számítógépes fejlesztővel, a városfejlesztési aktivista az irodalmárral. A folyamat része volt a tervezésnek.
Ezeket a könyvtárakat megnyitásuk után helyi lakosok ás turisták milliói látogatták meg.
Egy hozzánk közelebb álló új épület esetén a könyvtár tervei egy helyi erős ember fejében meglévő könyvtárkoncepciót terveztette meg kedvenc tervezőjével, s ez valósult meg a közelmúltban, mely még a szakmai elvárásoknak is csak részben feleltek meg. Erről a megnyitó
köszöntőinek sorai között olvashatunk. Ez utóbbi modell nyerő, ha a helyi erős ember a megcélzott célcsoport - és ezek után valóban könyvtárba is jár. Ha azonban a lakosság egésze a közkönyvtár célcsoportja (vö.: alapító okirat), akkor a korábbi példák az eredményesebbek.
Feltételezhető, hogy a könyvtárak tervezése is visszatükrözi a könyvtárakat körülvevő és könyvtárakon belüli szociokulturális-politikai viszonyokat. Kérdés, hogy a következő években melyik modellt fogjuk hazánkban inkább alkalmazni? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Amikor a finnek újragondolták a könyvtárat - megszületett az Oodi link Nem könyvtár nevű közösségi tér az év könyvtára link Makón új a könyvtárépület - lelkes szövegek hangzottak el link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról