Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtréler - hatékony segítség az olvasásra ösztönzésben

A könyvtrailer olyan videoformátumú, a kiadó által interneten terjesztett, szöveget, képet és zenét vegyítő műfaj, amely a filmelőzetesekhez hasonlóan rövid, tömör, érdekfeszítő, kifejező és fragmentált.
Empirikus kutatás igazolta a szerzők hipotézisét: a könyvtrailer multimedialitása és digitális jelenléte okán hatékony eszköz a Web 2.0 korában az olvasásra ösztönzésben. Mivel az általa hagyott narratív hézagok kitöltése aktivitást, jelentésképző és értelmező műveleteket és kreativitást követel, befogadása, illetve a saját könyvtrailer elkészítése hozzájárul a gyerekek irodalmi kompetenciájának fejlesztéséhez az "iskola 2.0" interaktív keretei között. A kutatás igazolta, hogy a könyvtrailerek célközönsége nemcsak a gyerekeket foglalja magában, hanem a közvetítő szerepet ellátó pedagógusokat is, akik fel tudják használni azokat a foglalkozásokon, és a trailer megtekintése után értő olvasókként tudják ajánlani a könyveket a gyerekeknek. Ugyanis, mint azt e kutatás is bizonyította, a trailer csak a kedvcsináló szerepét tölti be, amely elvezeti a leendő olvasót a könyvhöz. (A könyvtrailerek mint az olvasásnépszerűsítés eszközei a Web 2.0 korában; ref.: Szabó P.)

Régebbi hírforrás(ok): Book haul-videók - aminek qr-kódjait a könyvekre ragaszthatja a könyvtáros link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról