Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvvisszavevő és -osztályozó automata -- milyen is az?

A pécsi kaptárban januárban helyezik üzembe a könyvvisszavevő automatát. A RFID-re való áttérés miatt ekkor lehet majd biztosítani az üzemmenetet. Persze, az visszavátel és osztályozás történhet vonalkód-azonosítás segítségével is. Lényeg: a berendezés nyílásába helyezett könyvet és az olvasó kártyáját egyaránt azonosítja, majd futószalagos rendszeren szétválogat a könyvtáron belüli célállomások szerint. A link oldalon friss galériánkban a láthat példákat az automatikus visszavételre. A képek:
1. Amsterdami közkönyvtár, központi részleg, a bejárat mögött nem sokkal, többablakos megoldás.
2-3. Müncheni Városi Könyvtár, Pasing fiókkönyvtár, látható az egyablakos visszavétel és a könyvtári térből lekerített osztályozó berendezés helye.
4-5-6. Müncheni Városi Könyvtár, Gasteig központi részleg. Sokablakos megoldás, az aszisztens szállítja el guruló kocsikon egy adott részlegbe tartozó könyveket. Az 5. képen a háttérben kívülről kopogtatnak elakadást jelezve, mely nem ritkán fordul elő; utalva a nem teljesen kiforrott technológiára.
7. München, Neuhausen fiókkönyvtár, a könyvtár esővédett bejárata mellett kívülről, a nyitva tartási időn kívül is lehetséges a visszahozatal.
Ráadásként pedig egy holland kistelepülés automatikus kölcsönző és visszavevő készüléke -- használat közben: link Ez viszont nem osztályoz -- ilyen kis könyvtárban nem is szükséges.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról