Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Konzorciumok életciklusa

A rövidesen megjelenő 2003/4-es Könyvtári Figyelő egy Illinois államban működő könyvtári konzorcium kialakulásáról, életútjáról és hanyatlásáról számol be. A könyvtári szolgáltatásoknak is megvan az életciklusa. A felívelő "fiatalkort" akkor lehet meghosszabbítani, ha a szolgáltatás rugalmasan alakul a használói igényekhez, és a működtetők képesek meggyőzni a fenntartót a támogatásról. "A konzorcium az OCLC bibliográfiai adatbázisára és 18 regionális könyvtári hálózatra épült, és közel húsz évig sikeresen működött. A 90-es évek közepén pénzügyi, politika és technikai fejlemények következtében jelentős átalakulás következett be a konzorcium életében. Először néhány szakkönyvtár vonult ki a könyvtárközi és dokumentumszolgáltatási együttműködésből. Később az állami támogatás csökkenése miatt a könyvtárközi kölcsönzési szolgáltatások lelassultak megfelelő személyzet hiányában. (...) A legsúlyosabb csapás akkor érte a konzorciumot, amikor néhány felsőoktatási könyvtár egy másik együttműködéshez csatlakozott. (...) Jelenleg Illinois-ban három, a helyi könyvtárak számára térítéses dokumentumszolgáltatást nyújtó közös on-line katalógus működik, a felsőoktatási könyvtárak IO, a tudományos könyvtárak VEL és a közkönyvtárak VIC (Virtual Illinois Catalogue) katalógusa."

(Forrás: Könyvtári Figyelő, 2003. 4., Vissza a jövőbe - amikor a forrásmegosztás még működött. Egy sikeres konzorciális forrásmegosztási hálózat tündöklése és bukása, ref. Hegyközi I., Weech, Terry L.: Back to the future - when resource sharing seemed to work. The rise and fall of a successful consortial resource sharing network = Interlend.Doc.Supply. 30.vol. 2002. 2.no. 80-86.p.)

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2003. 4., Vissza a jövőbe - amikor a forrásmegosztás még működött.
2003. április 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konzorciumok_eletciklusa
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2003. 4., Vissza a jövőbe - amikor a forrásmegosztás még működött.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról