Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Korai érzékenyítő olvasástámogatás - projektek Európában

A Cseh Köztársaságban és Európában az olvasás fontosságát, a könyvek gyermekekhez való eljuttatását számos projekt támogatja. Már 2000-ben ezért alakult meg az "EU READ" nem formális csoport, amely az olvasás népszerűsítésével foglalkozó európai szervezeteknek a konzorciuma. 2015 őszén a csoport hivatalosan, jogilag bejegyzett közhasznú szervezetté vált. Olyan nagy szervezetek a tagjai, mint a német Stiftung Lesen, a brit Book Trust, az olasz (dél-tirol) LeseForum, a portugál Plano Nacional de Leitura, valamint további svájci, osztrák, belga, norvég szervezetek. A cseh Könyvekkel növünk fel kampány is része, amelyet a cseh Könyvvilág Társaság szervez. Az EU READ csoport a jövőben további partnereket szólít meg az olvasás népszerűsítésére. Az Európai Bizottságot is nyugtalanítja, hogy az európaiak 20%-a funkcionális írástudatlan. A nem túl kedvező helyzetet a nemzetközi PISA és PIAAC kutatásai is tükrözik, melyet a migránsok beáramlása tovább ronthat. Az olvasás támogatásának egyik ideális példája a Bookstart projekt, amely Nagy-Britanniából indult, átterjedt Németországba, Ausztriába, Olaszországba és más országokba is.
- Brit, német, portugál példák... (EU READ. Építsünk olvasó Európát!; ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról