Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Kórházi könyvtárak megtérülése: munkaórában, gyógyszerben, járóbeteg-kezelésben, fertőzésveszély-csökkentésben

Érthető a kórházi könyvtárak igyekezete, hogy munkájuk értékét minél látványosabban megmutassák, hiszen a szakigazgatás (az USA Egészségügyi és Szociális Minisztériuma által felállított, az egészségügy finanszírozásáért felelős ügynökség) már az 1980-as évek elejétől kezdve megkérdőjelezi a kórházi könyvtárak hasznosságát, működési költségeik megtérülését. ... 2017-ig három kérdőíves vizsgálatot végeztek.
A kérdőívek segítségével kimutatható volt, hogy mind az egészségügyi ellátórendszer, mind a betegek konkrét és számszerűsíthető anyagi előnyökhöz jutnak a kórházi könyvtárak szolgáltatásai révén. A klinikai személyzet válaszaiból az derült ki, hogy (a három felmérés tanúsága szerint)
- 5659, 4222, illetve 3445 munkaórát spóroltak meg a könyvtári segítségnyújtás révén.
- A használók 95,38-98,4%-a kapott saját bevallása szerint minden esetben releváns választ a könyvtárosoknak feltett kérdésére, és közel ugyanilyen arányban szereztek jól használható, új ismereteket.
A referensz kérdések közel egyharmada a betegellátást és -oktatást érintette, és a felmérések résztvevőinek 56,13-61%-a vélte úgy, hogy a válaszok javítottak a betegellátás minőségén. Az információigénylések további jelentős csoportját képezte a kutatástámogatás (29,81-36,9%), az oktatási célok (23,7-27%), végezetül az adminisztráció támogatása (10,1-11,5%).
Az információk segítségével elkerülhetővé vált számos fölösleges kórházi és járóbeteg-kezelés, a hosszas várakozás, a gyógyszer-túladagolás és -összeférhetetlenség következményei, fertőzések, illetve egyéb egészségügyi kockázatok - vagyis a könyvtári információ és a könyvtári szolgáltatások egyértelműen pozitívan hatottak az egészségügyi ellátásra. A pénzügyi megtakarítások között említhető a feleslegesen felírt gyógyszerek és az indokolatlanul hosszú kórházi tartózkodás elkerülése.
A kérdőívek értékelése során bebizonyosodott, hogy a kórházi könyvtárak által nyújtott információk mindenképpen kifizetődőek. A pozitív válaszokon kívül ezt mutatja az is, hogy a rendkívül elfoglalt egészségügyi személyzet mindhárom alkalommal nagy arányban vette a fáradságot, hogy kitöltse a kérdőíveket. (A szövetségi egészségügyi központok könyvtárai és hozzáadott értékük igazolása; ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról