Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kórházi (vagy könyvtári) teljesítményadatok összehasonlítása - almát az almával

(frissítve) Könyvtárunk teljesítménye mérhetetlen, összehasonlíthatatlan - hangzik el időnként kimondva is könyvtárosok szájából. Nem zárható ki, hogy emögött a megmérettetéstől való félelem áll, ami merev hierarchikus rendszerben megszokott jelenség.

A Direkt36 a Mossuk kezeinket - az eltitkolt kórházi fertőzések nyomában c. videójukban beszámolnak a fertőzésgyakorisági lista mellett az adatok előállításáról is. Eltérő nagyságú, osztály-összetételű és súlyosságú esetekkel találkozó intézmények teljesítményeit hasonlítják össze. Ahogyan az egyik kórházi higiénés főorvos mondja: az almát körtével hasonlítják. Klasszikus érvelés az adatok kiadását megtagadó adatgazda részéről, hogy az adatok félreértelmezhetőek. Az oknyomozók biostatisztikussal megerősített csapata azonban standardizálta link az adatgazdáktól nagy nehezen megszerzett adatokat.
- Kórházszintű adatokról a szakmacsoportok szintjén vizsgálták az adatokat. Így pl. szemészetet szemészettel tudtak hasonlítani.
- Beszámították a betegösszetételt is - a kapott esetek súlyosságát jelző súlyszámot tartalmazó case-mix indexet (CMI) vették alapul
- Egy hipotetikus kórházhoz (azonos osztályok, azonos súlyú esete, azonos esetszám, azonos CMI az adott évben) hasonlították a valós kórházakat, hogy azok tényadatai mennyiben térnek el, majd az így kapott értékeket állították sorba.
Az eredmények azt mutatják, hogy jellemzően egységesen jobbak vagy gyengébbek az osztályok, az egyes osztályok szintje a kórház szintjéhez idomul.

Ilyen kalkulációs minta alkalmazásával a könyvtárak teljesítménye is összehasonlítható. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról