Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Koronavírusos van a családban, most mit csináljak?

Az első kérdés nyilvánvalóan az: kit fertőzött meg a beteg? Az eddigi beszámolók szerint a hatóságok nem könnyítik meg ennek tisztázását, több olvasónk is kaotikus eljárásról számolt be. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs - azóta véget ért - napi sajtótájékoztatóin ugyan egyszer-kétszer kitért a kérdésre, de azonkívül, hogy a fertőzött lehetőleg legyen külön szobában, ne osztozkodjon másokkal a fürdőn és szellőztessünk gyakran, más hasznos tanáccsal nem nagyon szolgált.
Ennél lényegesen több tippet adott a hvg.hu-nak korábban Várdi Katalin tüdőgyógyász, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika orvosa. Ő azt javasolta, hogy ha valaki bizonyítottan fertőzött, vagy tüneteket észlel magán, az mindenképpen izolálja magát.
- Ha tehetjük, legyen külön szobánk, vagy ha nincs rá lehetőség, akkor is tegyünk meg mindent, hogy elválasszuk magunkat másoktól és tartsuk be a higiéniás előírásokat.
- A kijelölt helyünket ne hagyjuk el, az ételt tegye a családunk az ajtó elé, de ne jöjjenek be.
- Használjunk külön fürdőszobát, ha megtehetjük. Ha csak egy van, azt használjuk más időszakban, mint a többiek, és minden alkalommal fertőtlenítsünk magunk után.
- A ruháinkat, törölközőinket, ágyneműnket tartsuk és gyűjtsük külön, majd magas hőfokon mossuk ki.
- Akiről feltehető, hogy beteg, az hordjon otthon is maszkot, és a szobában nagyon gyakran és nagyon erősen szellőztessen, mert a vírus cseppfertőzéssel terjed.
- A szakember szerint az sem árt, ha csak fertőtlenítő kendővel fogjuk meg a kilincset, a nagyobb felületeket lefertőtlenítjük, a betegnek pedig adunk külön törölközőt, fogmosó felszerelést, saját evőeszközkészletet, utóbbiból pedig mindig ugyanazt adjuk vissza neki.
Hasonló óvintézkedéseket sorol fel a Semmelweis Egyetem útmutatója is, amely kifejezetten azoknak szól, akik koronavírus-fertőzött családtagot ápolnak otthon.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról