Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az egyetemi könyvtár már nem fontos a visszakeresésében -- erősítse dokumentumszolgáltatását

Korábbi nyitóhírünk link kiváltotta Katalist-diskurzus során Petró Leonárd által javasolta Simone Kortekaas (az Utrechti Egyetemi Könyvtár információs és marketing igazgatója) előadását. Ebből néhány érdekes gondolat:
A felsőoktatás résztvevői egyre inkább a nagy ingyenes szakkeresőkből (pl. Google Scholar) és tudományos adatbázisokból (pl. Scopus, PubMed) vagy a Worldcat-ból indítják keresésüket -- a könyvtári katalógus helyett. Ezért hosszas mérlegelés után megszüntették a katalógusfelületüket.
Érvek és ellenérvek:
1. Az elsőévesek integrált keresőfelületet kívánnak. -- Ám a modern felfedezőeszközök sem tökéletes one-stop-shop, és a Google Scholar valamint a Worldcat igyekeznek átvenni e szerepet. Ugyanakkor a speciális adatokhoz továbbra is speciális adatbázisok kellenek.
2. Az elsőévesek csak a helyi gyűjteményben akarnak keresni. -- A legtöbb, szabad weben keresett és talált anyag megtalálható helyben. A könyvek számára ugyanakkor más megoldások kellenek.
3. A saját felfedezőeszközzel nem függünk a nagy üzleti szolgáltatóktól. -- Az eszközvásárlással ugyanúgy függésbe kerülünk (konfigurálás és fenntartás). Emellett számos szolgáltató van a felhőben (Google, Microsoft, OCLC, Elsevier stb.).
4. A használók kevésbé fogják látni a könyvtárt. -- A könyvtár mára elvesztette elsődleges információforrás szerepét. És éppen a saját eszközöket nehéz a használók szeme előtt tartani.
Következtetések:
- a könyvtár hagyjon fel a saját keresőeszköz fejlesztésével, zárja le azt és összpontosítson az ellátásra
- a speciális gyűjtemény csatlakozzon az országos és nemzetközi kezdeményezésekhez
- gondoljuk át a könyvtár szerepét a tudományos információ szolgáltatásában.
Azt tapasztaljuk: az egyetemi könyvtár elvesztette szerepét az információ visszakeresésében. Éppen ezért a dokumentumellátásra összpontosítunk. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról