Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Kötelespéldány a weben

Csehországban nincs jogszabály az elektronikus kötelespéldányok beszolgáltatásáról. 2000 óta foglalkoznak a nemzeti könyvtárban a web archiválással, de a probléma nemzeti és nemzetközi szinten sem egyértelmű. Néhány külföldi példa:
A 2006-os francia törvény a kötelespéldányok körébe sorolja a nyomtatott, grafikai, fotográfiai, hangos, audiovizuális és multimédiás dokumentumok mellett a weboldalakat is. A nemzeti könyvtár és a nemzeti audiovizuális intézet felelős a szolgáltatásáért. A törvény tiltja a webes dokumentumok hozzáférésének korlátozását (jelszóval vagy másként). Izlandon (2003) az elektronikus online forrás kiadója köteles a nemzeti könyvtár számára hozzáférést biztosítani a dokumentumhoz, még ha jelszóval védett is. Utóbbiakhoz a hozzáférés korlátozott, csak kutatási céllal lehetséges, a szabad hozzáférésű kötelesek online elérhetőek.
Norvégia 1990-ben szabályozta a szolgáltatást, amely a nyomtatott, audiovizuális dokumentumok mellett a digitális (statikus internet) publikációkra is vonatkozik. Új-Zéland (2003) szabályozása szerint, ha a kiadó korlátozás nélkül tette hozzáférhetővé az interneten a dokumentumot, akkor a könyvtár is így szolgáltatja azt. Horvátország és Szlovénia hasonló rendeletbe foglalta az online publikációk beszolgáltatását. A szabad hozzáférésű dokumentumok bárki számára elérhetőek, a jelszóval védettek kizárólag a könyvtár épületében, biztonságos intraneten keresztül.
A cseh rendelet mielőbbi elfogadásra vár, hogy a javaslatok valamelyikével a labilis digitális örökség sorsa végre rendeződjön. (ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról