Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közbeszerzés és könyvtárak -- javaslat törvénymódosításra

Csináljuk jól, ha kell; de ahol lehet, kerüljük el! A könyvtáros szakma -- bár 1996-ban megpróbált értelmezést kérni -- bevándorolt a könyvtári dokumentumok beszerzése terén a Közbeszerzési törvény tárgyi hatálya alá. A közbeszerzést általában ki-ki magában csinálja azóta, kevés a tapasztalatmegosztás, pedig alapvető érdek a best practice ismerete mindenkinek. (A tankönyves lobbi eredményes volt: a nemzeti rezsim tárgyi kivételként kezeli a tankönyveket: Kbt. 243. § a. pont.) A megoldás adja magát, bár együtt mozogva a tankönyvesekkel tán egyszerűbb lett volna. Párhuzamok:
- ugyanúgy speciális minőségben szereplő áru a könyvtári dokumentum és a tankönyv,
- ugyanúgy adott szaktörvényben meghatározottak szerinti speciális feladatot
betöltő szerepben van és
- ugyanúgy kontrollálható valamilyen nyilvántartásban mindkettő.
Az elérendő módosító javaslat lényege: tárgyi kivételként kerüljön be a könyvtári dokumentum a közbeszerzési törvénybe a 243.§ b) pontjaként. Javasolt szöveg: könyv és időszaki kiadványok beszerzésére, amennyiben arra a 1997. évi CXL. törvényben meghatározott könyvtári és közgyűjteményi feladatok ellátása érdekében könyvtári dokumentumként kerül sor és a dokumentum szerepel a könyvtári nyilvántartásokban. (szinte teljesen paralel megfogalmazás a tankönyvekkel). Az indoklás összegyűjtése a szakma /szakmai érdekképviselet feladata. Az indoklás alapelemei: a dokumentumok rendeltetése nem azonos vagy hasonló; nem lehetséges valamennyi igényelt dokumentumra egy ajánlattevővel szerződni.

Régebbi hírforrás(ok): Szivi Erzsébet
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról