Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Közéleti magazin indul gyerekeknek mobilapplikációban

Gyerekeknek szóló online közéleti magazint indítana a HVG egyik publicistája, Tóta W. Árpád újságíró és Polyák Gábor médiajogász, amely A Kispolgár címet kapta, és már adománygyűjtő kampányával adta hírül az elindulását a gyerekujsag.hu domainje alatt. Tóta W. Áprád Facebook-oldala: link .
A Kispolgár egy Android és iOS rendszereket futtató eszközökre letölthető applikáció lenne, melynek tartalmait tíz év feletti gyermekeknek szánják. A nyolc évesek részére természetesen tovább finomítanák az olvasnivalókat, melyek linkekkel lesznek kiegészítve.

Az oldal ars poeticája: "Nincs könnyű dolga annak a gyereknek, aki szeretne tájékozott lenni. A hírportálok, hírműsorok számára emészthetetlenek. Az öntudatos polgár újságot olvas. Onnan tudja, mi folyik a világban. De mit adjon a gyermeke kezébe? Hogyan szoktassa rá a tájékozódásra? Mit tegyen, ha nincs mindig ideje és energiája elmagyarázni a háborút, a járványt, a magyar és az amerikai választásokat, és közben azt is, mi az a parlament és kongresszus, mi az infláció és a korrupció, és hogy kell-e félni az atomtól? Pedig a gyerek fülel, kérdez, és tudni akar. Miért is nincs gyerekújság? Hát most lesz - ha segítesz."

A gyerekhírlap-mobilalkalmazás célja az, hogy olyan tartalmakat nyújtson a tíz éven felüli gyerekeknek, melyekből az általános ismereit és készségeit fejlesztheti: magyarázó jellegű hírek megértetik a közéleti és politikai történéseket és fogalmakat, de természetesen kikerülik a szélsőséges témájú ügyeket. A végső cél a gyerek érdeklődésének felkeltése és folyamatos szinten tartása lenne a valóság iránt, hogy mi miért történik a környezetében, "tájékozott, okos, bátor" polgárokként sikeresek legyenek évtizedekkel később.

Az oldal leírása alapján a Kispolgár nem szeretné a gyerekeket naponta tömegesen hírekkel elárasztani, ehelyett a kevesebb több elve alapján naponta egy témát fejtenének ki bővebben, és emellett természetesen lesznek hagyományos hírek és tudósítások is.
"A legfontosabb híreket délutánra összefoglaljuk, és diszkréten jelezzük, hogy kész az uzsonna. Reggel szólunk, milyen idő lesz, mi várható a hírekben, és megpróbálunk kiprovokálni egy mosolyt a kakaó mellé.

Lesznek rendkívüli hírek, ha esemény van, hadd szokja.
Megírjuk, mit érdemes olvasni, megnézni a moziban, milyen érdekes kiállítások vannak. Kreatív hobbikat és sportágakat mutatunk be, a horgolástól a horgászatig.
Az app fontos eleme az enciklopédia, így nem kell minden egyes cikkben fogalmakat magyarázni, csak linkelni.
Versenyeket rendezünk tájékozottságból, és jutalmazzuk a szorgalmat kitüntetésekkel és nyereményekkel" - olvasható az oldalon. (szerk.: Vincze Éva Anett)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról