Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkincs lett Sherlock Holmes

A chicagói fellebbviteli bíróság döntése szerint Arthur Conan Doyle 1923 előtt publikált 50 Sherlock Holmes-írása már közkincsnek számít. Ez annyit jelent, hogy a skót szerző hagyatékának kezelője már nem kérhet jogdíjat a művekre való hivatkozás miatt.
Richard Posner bíró indoklásában úgy fogalmazott: a Holmes-munkák közkinccsé válása arra bátoríthat más írókat, hogy írjanak új történeteket a régi szereplőkkel. Ha a Doyle-hagyaték javára döntöttek volna, az az alkotás gátja lehetett volna.
A határozat egyúttal Leslie Klinger, a The New Annotated Sherlock Holmes című gyűjteményes kötet és más új keletű Holmes-könyvek szerkesztőjének győzelmét is jelenti. Klinger korábban ötezer dolláros jogdíjat fizetett a Doyle-hagyatéknak, de perbe fogták, amikor az In the Company of Sherlock Holmes című újabb kötetért már nem volt hajlandó fizetni. Mivel a Doyle-hagyaték azzal fenyegette meg a kiadót, hogy leállítja az eladásokat az Amazonon, illetve a Barnes & Noble-nél, a Pegasus Books megtagadta a könyv publikálását. Klinger ügyvédje a döntés után nagyon elégedett volt, és azt nyilatkozta, hogy 'a szerzői jogoknak van kezdete és vége, nem lehet őket a végtelenségig kiterjeszteni.'
Így már csupán tíz olyan 1923 és 1927 között keletkezett Holmes-történet maradt, amelyek szerzői jogai majd 95 év letelte után évülnek el. Doyle 1930-ban hunyt el.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról