Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Közkönyvtár -- demokrácia -- retorikai eszköz?

A közkönyvtár és a demokrácia kapcsolata régóta magától értetődő, már-már misztikus toposz, a szakma alfája és ómegája. A köztudatban a könyvtár a demokrácia közvetítőjeként él: az információk forrása és csatornája, a közösség tagjainak támasza a tanulásban, művelődésben, az önálló véleménnyel bíró, öntudatos polgárrá nevelődésében.
A politikai és anyagi támogatás megszerzéséhez azonban nem elégséges, hogy a könyvtárak saját, demokráciában betöltött szerepüket számadatok nélküli, retorikai eszközként használják. A támogatásszerzést tovább nehezíti, hogy a könyvtárak hagyományos politikai semlegessége nem teszi lehetővé a lobbizást, az egyik vagy másik párt mellett való elköteleződést. Az értékként számon tartott könyvtári semlegességet azonban napjainkban sok kritika éri, és valós voltát sokan és sokféleképpen cáfolják.
A politikusokat és döntéshozókat ugyanis a könyvtárak fontosságának egyszerű sulykolásával nem lehet eltántorítani a megszorító intézkedésektől, csak meggyőző és gyakorlatias demonstrációval. A mechanikus mutatók helyett -- mint a beiratkozott olvasók és a kölcsönzések száma -- a szolgáltatások, a használóknak nyújtott információk, a programok közösségre gyakorolt hatását kellene láthatóvá tenni. Egy 2010-es tanulmányból tudjuk például, hogy az internet segítségével állást kereső 30 millió ember közül 3,7 millióan a könyvtár által nyújtott internetes lehetőségek segítségével jutottak munkához, és lettek szociális ellátottakból újra adófizető polgárokká. Hasonlóképpen ki lehetne mutatni a könyvtárnak a helyi gazdasági fejlődésre, a lakosság egészségi állapotára, az oktatásra gyakorolt pozitív, gazdasági vonatkozású hatásait is.
A csöndes beletörődés és a semlegesség hangoztatása a jelenlegi, megszorításokat pártoló politikai és gazdasági környezetben nem megfelelő hozzáállás.(Demokrácia, semlegesség és ezek értékének felmutatása a megszorítások korában, ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról