Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkönyvtár -- helyi adókból!

Az angol parlament William Ewart képviselő lelkes agitácziójának hatása alatt 1850-ben szavazta meg a ú.n. Ewart's aclet, mely augusztus 14-én nyert királyi szentesítést. A törvény e formájában kizárólag Angolország területén bírt érvénnyel s felhatalmazta a 10.000-nél több lakossal bíró községeket, hogy tíz adófizető javaslatára döntsön afelől, vájjon állíttassék-e fel a községben közkönyvtár. Ha az adófizetőknek legalább fele a javaslat mellett foglalt állást, külön könyvtári adó lépett életbe, mely az adóköteles jövedelem minden fontja után egy fél pennyben (öt fillérben) volt megállapítva. Az ekként befolyó jövedelem az 1850-iki törvény értelmében kizárólag az építkezési költségek s a fenntartással járó folyó kiadások fedezésére volt fordítható, miután a könyvanyag beszerzési költségeit magánadományokból remélték remélték födözhetni. Minthogy azonban e remény nem vált be, 1855-ben a törvény ezen korlátozását eltörölték. A törvény hatályát még 1853-ban Skót- és Írországokra is kiterjesztették s azóta is többször módosították. -- Szemelgetés a Múzeumi és Könyvtári Értesítő 1909 / 2-3-as számából: Dr. Gulyás Pál: A londoni községi népkönyvtárak (via ReMeK-e-Hírlevél

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról