Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Közkönyvtár - 3 méretre kalibráltak a dánok

Koppenhágában felmérést készítettek arról, hogy milyen közkönyvtári szolgáltatásokra van szükség a városi könyvtári hálózatban.
- Az első, legkisebb típus 300 m2 összterületű, s a profilkönyvtár elnevezést kapta. Ezek legfőképp olyan könyvtárak lesznek, amelyeket vonzó közösségi terekben képzelnek el, például kávézókban, parkokban, bevásárlóközpontokban. Fontos jellemzője e típusnak, hogy a könyvtári tér minél rugalmasabban formálható legyen egy meghatározott szűkebb célcsoport (pl. tanulók, kisgyermekes családok) számára. Az állomány a rendelkezésre álló tér 30%-át foglalná el, az általános olvasói tér 15%-ot, az előtér 8%-ot, az alapterület többi része (közel fele) pedig az adott célcsoportok helyi igényei szerint kerülne kialakításra. Az irodák, munkaszobák céljára 42 m2-t különítenének el.
- A középső típus mérete az előbbi duplája, 600 m2. Ezeknek a több közintézményt "összehozó" könyvtáraknak a helyi társadalmi élet formálóiként szánnak fontos szerepet. Helyet kaphatnak a falaik között közigazgatási ügyfélszolgálati tevékenységek, illetve főként kultúrházakra jellemző közösségi funkciók is. Emellett maga a könyvtár is lehet általánosabb közigazgatási, kulturális terek részegysége. Olyan vegyes funkciójú iskolai könyvtárak is létrehozhatók, melyek egyben a városi könyvtári hálózat részei is, egyaránt szolgálva műhelyként a pedagógiai innováció számára, vonzó helyként a diákoknak, továbbá az iskola környékén lakók is igénybe vehetnék őket. Az összterület 28%-a lenne a gyűjteményé, 23%-a lenne tanulói tér, közel 10%-a szolgálná az oktatást, ugyancsak 10%-ot tenne ki az általános olvasói tér, 13%-nyi terület adna otthont különféle előadóművészeti produkcióknak, mintegy 7% szolgálná a gyermekeket, illetve 7% lenne az előtér részesedése. E könyvtártípusban az irodák 103 m2-t foglalnának el.
- A legnagyobb típus 1200 m2-es alapterületével egy klasszikus, nagy fiókkönyvtár. Változatos feladatköreivel a helyi társadalom kedvenc találkozási pontja, erős információs és közösségi centrum kíván lenni, kifejezetten számítva a környékre újonnan beköltözőkre is. Az állomány a tervek szerint kb. az összterület 24%-át foglalna el. Az általános olvasói és tanulási terek összevonva a terület mintegy 17%-át tennék ki. A könyvtári tér 15%-a szolgálna kávézóként, 5%-a kiállítóhelyként, 9%-ot kapna az előadóművészeti tér, ugyanennyit az oktatásra szolgáló terület, végezetül 7%-ot tenne ki a gyermekkönyvtári tér, 4%-ot pedig az előtér. Ennél a könyvtártípusnál új elem a makerspace-ben zajló tevékenység: az alkotótér az összterület mintegy 10%-át foglalná el. Az irodák mérete a tervek szerint 158 m2 lenne. (ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról