Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkönyvtár privatizálása -- lassan változik az elutasítás az USA-ban

A New York Times-ban ismét téma lett a közkönyvtárak privatizálása. Több megyei önkormányzatban úgy látják, hogy egy magánvállalkozás kisebb összegből képes elvégezni a szolgáltatást. A legismertebb ilyen cég a Library Systems & Services (L.S.S.I.) az amerikai könyvtári szaksajtóban rendszeres támadásoknak van kitéve. A mostani levélváltás kapcsán úgy tűnik, hogy mindkét oldal érvei tartalmaznak érzelmi motivációkat. Legnagyobb félelmek az állások biztonságának megkérdőjelezése tűnik. Az L.S.S.I. 30 éves múlttal bír, és államigazgatási szoftvergyártóból nőtt könyvtári szolgáltatóvá. Ügyvezetője, Frank Pezzanite bár elismeri, hogy sok könyvtáros erejét megfeszítve szolgálja a közösséget, a túl nagy állásbiztonság a könyvtári teljesítmény rovására megy. A Los Angeles Megyében, New York City-ben, Chicagoban és Los Angeles City-ben hálózattal bíró vállalkozás friss szerződései által -- most: Santa Clara, Kalifornia -- az ötödik legnagyobb szolgáltatóvá vált a közkönyvtárak piacán. A könyvtárosok kifejezetten dühösek a cégre, és nemkívánt betolakodónak tartják. Az ALA szerint a vállalkozás térnyerésével a közösségek elveszthetik kapcsolatukat a képzett információs szakemberekkel. A L.S.S.I. egy-egy újabb szerződése nem ritkán vált ki lakossági ellenállást, bár a mostani diskurzusban nem merültek fel minőségi kérdések. Egy érintett önkormányzat könyvtári bizottsági tagja kifejti a lapban, hogy gyors változásokra van szükség a könyvtárakban -- csökkenő költségvetés mellett. Növelni kell a használói létszámot, és nem lát okot arra, hogy a lehetséges szolgáltatók között mellőzzenek egy magánvállalkozást. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárprivatizálás helyett elbocsátás és nyitvatartás-csökkentés link Ne privatizáljuk az egész közkönyvtárt, de... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról