Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkönyvtárak és a koronavírus - ez történt eddig

Mi történt a holland közkönyvtárakkal 2020. februárjától máig? Mark Deckers könyvtári tanácsadó elkészítette az idővonalat, amelyet az éves beszámolókhoz is fel lehet használni.
A második hullámban december 15-én az összes nem alapvető termékeket árusító üzlet bezárt, és a könyvtárakat is visszaszállították a visszavevő és kézbesítő könyvtári üzemmódba. Egy könyvtárigazgató, akivel beszéltem, azt mondta: "Fél órán belül áttérhetünk a nyitottról a zárt gyűjteményes könyvtárra és fordítva." Félelmetes látni, hogy mennyire rutinosak lettünk ebben a válságban.

Megdöbbentő, milyen hullámvasutat tettek meg a könyvtárak. Mit tettek volna azzal, aki azt jósolta volna március elején, hogy több mint egy évig súlyos korlátozásokkal kell megküzdenünk?! Becsukták volna rémhírterjesztésért?

Magam is sok mindenről lemondtam a múlt hónapban a válság miatt. A kezdetek adrenalinja lassan elhalványult. Emellett egy új dolog kipróbálásán tűnődőm. Felrémlik, hogyan bénáztunk a digitális értekezleteken a válság első heteiben, és mennyire zökkenőmentesen működik ma ugyanez. A munkacsoportok mindenféle eszközzel ötletelnek, legyen az adott munka plenáris vagy munkacsoport szintű. A válság nélkül soha nem tanultuk volna meg ilyen gyorsan.

Emellett tény, hogy maradt a súlyos egészségügyi válság. Közel 700 ember küzd az intenzíven [Hollandiában] az életéért, és a szokásos műveletek egy részét továbbra is elhalasztják. Az oltás versenyben áll az idővel, a vírus új változataival. A tanulók szülei kényszerűen tanítók lettek, a tanárok pedig otthonról dolgoznak. Nem meglepő, hogy a helyzet sokaknak még frusztráló. Maradj egészséges és tarts ki! (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról