Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkönyvtári környezet: 2. A költségvetés nem köszön a feladat- és szolgáltatásrendszernek

A második önkormányzat-menedzselési 'rendszerhiba' a feladatrendszer, a szolgáltatásszervezés szabadsága és a forrásszerkezet közötti összhang hiánya. A széleskörű feladatrendszer és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásszervezési szabadság a saját források és a megosztott adók nagyobb, az államilag szabályozott források kisebb súlyát, a kialakultnak éppen ellenkező arányú szerkezetét indokolta volna. Ezzel együtt járt a forrásszabályozási rendszerben rejlő ösztönzési lehetőségek romló hatékonyságú kihasználása, illetve a forrásorientált támogatási rendszer de facto kiürülése. A központi támogatások esetében információs aszimmetria van a helyi és a központi szint között, amely a jól ismert 'megbízó és ügynök' problémához vezet. A feladat ellátás költségeit ennek csökkentési lehetőségeit a helyi szint jobban ismeri, mint a finanszírozó központ. Amennyiben a központ 'túlfinanszírozza' az adott feladatot, az helyi szinten pazarláshoz vezet. Erre a helyzetre az lehet a jó megoldás, amelyben a támogatások az ellátott feladatokkal arányosak, de a helyi gazdálkodási tartalékok feltárására is ösztönöznek. Arra az esetre, ha a helyi szinten ilyen tartalékok nincsenek alkalmasak a kiegyenlítő támogatások. ...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról