Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkönyvtáros az iskolában - könyveket visznek és a kínálatot mutatják be...

Új szolgáltatást indított a Halis István Városi Könyvtár annak érdekében, hogy még több gyermeket nyerjen meg az olvasásnak. Az új kezdeményezéssel lehetőséget biztosítanak a gyermekek számára a népszerű olvasmányokhoz való könnyebb hozzáféréshez.
- Fiatal kollégáink találták ki, hogy legyen minden nagykanizsai iskolának városi könyvtárosa - bocsátotta előre Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója.
- Fontos a városi jelző, hiszen a legtöbb iskolában valamelyik pedagógus látja el a könyvtárosi teendőket, a mi szolgáltatásunk azonban kicsit más és természetesen, ezt a feladatot a Halis István Városi Könyvtár munkatársai végzik.
Első fecskeként a Zrínyi-iskola mutatkozott ebben a kezdeményezésben nagyon fogékony partnerünknek, de őket már mások is követik. (...)
- Ez azt jelenti ugyanis, hogy bizonyos időközönként a kollégánk megjelenik az iskolában, s rendhagyó óra keretében, játékos formában bemutatja a legújabb, az iskolai könyvtárban nagy valószínűséggel még nem elérhető könyvkínálatot, illetve arra ösztönzi a gyerekeket, hogy éljenek a lehetőséggel és a könyvtár sokszor, sokféleképpen használják - folytatta Czupi Gyula. - A kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően a Zrínyi-iskolába tavaly 627 könyvet vittünk ki az állományunkból, ebből 1027 kölcsönzést realizálódott, s 63 tanuló gondolta úgy, hogy megéri beiratkozni a városi könyvtárba.
Az igazgató hozzátette: úgy tűnik tehát, az olvasásra megvan az igény a gyerekekben, de ezt új, népszerű könyvek nélkül nehéz fenntartani.
Nagyobb példányban megvásárolt, ma közkedvelt könyvekkel pedig azt is segíteni tudják, hogy akár egyes osztályok is választhassanak közös olvasmányt. A világ kitágult, a kínálat sokrétűvé vált és a könyvtáros-szerep is átalakult - ezt pedig tudatosítani kell a kisebbekben is annak érdekében, hogy az olvasói utánpótlás biztosított legyen. Szándékaik szerint ezt a missziót hivatott betölteni az iskola városi könyvtárosa.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról