Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közlemény a Halis István Városi Könyvtár jogsértéséről

Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa), mint a link internetes portál üzemeltetője a szerzői jogi törvény előírásait megsértette, azzal, hogy a portálon 'jóhiszeműen ugyan, de nem elég körültekintően' többszörözésre vonatkozó engedély nélkül, teljes egészében letölthető tankönyveket, szakkönyveket, szépirodalmi és egyéb vonatkozású könyveket, hangos könyveket helyezett el.
A könyvek jogtulajdonosai (kiadók és szerzők) egyezséget kötöttek a Halis István Városi Könyvtárral, amelyben az okozott károk megtérítésének jelentős részét a megegyezés érdekében elengedték. Ezt annak érdekében tették, hogy ezen eseten keresztül a magyar könyvtárosi szakma tudomást szerezhessen arról, hogy az digitalizálási törekvések során figyelembe kell venni a még védett műveket, könyveken fennálló szerzői jogokat és tudatosodjon, hogy a digitalizálási tevékenységek során körültekintően kell eljárniuk, a jogtulajdonosokkal egyeztetéseket kell lefolytatniuk, ha a szabad felhasználás esetein kívül műveket akarnak közzétenni.
Az esetleges engedély nélküli digitalizálás és az általuk okozott kár megnehezíti a jövőben új könyvek, művek megjelenését, mert alapjaiban rombolja a könyvek szerzőinek és kiadóinak a gazdasági alapjait. Ezen a ponton a könyvtáros szakma és a jogtulajdonosok érdekei egybe esnek, hiszen a kulturális, nyelvi és tudományos sokszínűség jelenti a szakmáink alapjait. Az engedély nélküli közzétételek akadályozzák a kiadók azon törekvéseit is, hogy szerzői jogilag rendezett modelleket alakítsanak ki az olvasók oldaláról, az elektronikus kiadványok iránt mutatkozó érdeklődésre.
A szerzői jog előírásai alapvetően nem akadályai a könyvtárakban folyó digitalizálási törekvéseknek és lehetőséget adtak a jogtulajdonosokkal kötött megállapodásokon alapuló jogszerű felhasználások kialakításra. Ha a jövőben a könyvtárak ezen alapelvek szerint járnak el, akkor minden esély megvan arra, hogy a könyvtárosi és a kiadói szakma viták nélkül folytathatja korábbi, egymás területeit tiszteletben tartó és elfogadó tevékenységét. - 2011. november 16.

Hírforrás: Halis István Városi Könyvtár, Aula Kiadó Kft., Dialóg Campus Kiadó
2011. december 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kozlemeny_a_halis_istvan_varosi_konyvtar_jogserteserol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról