Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Kozmopolita -- tanulhat-e digitalizálást a közszféra?

Az MIT Sloan School-jának egyik honlapjáról letöltöttem egy kutatási összefoglalót. Enabling Global Growth with Digitization: The Rise of the Cosmopolitan Firm a címe.
'Cosmopolitan firm', vagyis 'világpolgár vállalat': olyan vállalat, amely sok országban van otthon, ügyesen ki tudja használni a nagy méretekből adódó előnyöket, de ugyanakkor rugalmas is, képes sajátos helyi körülményekhez is alkalmazkodni, centralizálja azt, amit centralizálni kell és lehet, és decentralizálja, amit decentralizálni kell és lehet: globálisan és lokálisan optimalizál. Mindezt ráadásul szupermodern digitális platformon és alkalmazásokkal teszi.
A rövid írás kifinomult, multikulturális, többféle stratégiai célt egyszerre követő, ahol csak lehet, digitális megoldásokkal dolgozó szervezet képét vázolja fel. A szerzők szerint az ilyen cégek kimagasodnak az iparáguk élmezőnyéből, pénzügyi mutatóik 20%-kal haladják meg az átlagot. Magában a modellben tulajdonképpen nincs semmi újság, a példaként felsorolt cégek is többnyire régi motorosok. Érdeklődéssel figyelem ugyanakkor, hogyan jelennek meg a modell egyes elemei a közigazgatás és a közszolgáltatások reformjával kapcsolatos törekvésekben, beleértve a hazaiakat is.
Kétségtelen, hogy az államnak sok megoldást át kell vennie az üzleti életből, méghozzá alapvetően három összefüggő okból: egyrészt messze le van maradva tőle, másrészt, másrészt ismert okokból csökkentenie kell a költségeit és növelnie kell a hatékonyságát, harmadrészt a lakosság hozzászokott az üzleti kiszolgálás színvonalához, és most hasonlót várna az állami szervektől.
Tanulni, átvenni tehát lenne mit, de kérdéses, hogy az üzleti megoldások közül melyek működőképesek a közszférában is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról