Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közös jószág -- az információs társadalom termékei és szolgáltatásai

Általánosabb és elméleti megközelítésben foglalkozik a témával Ferge Sándornak (IHM) az Információs Társadalom folyóirat legfrissebb számában megjelent 'Közös jószág - az információs társadalom termékei és szolgáltatásai' c. tanulmánya: link Az ITTK Klubjában (link április 14-én bemutatott írás egyik legfontosabb megállapítása: 'csak azok a rendszerek működnek megfelelően, amelyeknek a működési modellje jól illeszkedik a működtetendő jószág tulajdonságaihoz'. A szerző gazdasági érvekkel igazolja, hogy társadalmilag és üzletileg is miért jobb közös illetve közösségi 'jószágként' és nem magántulajdonként kezelni a szellemi alkotások többségét egy tudásalapú társadalomban.Gondoljunk például az alapvetően közösségi jellegű internet használatának robbanásszerű növekedésére a kilencvenes évek elejétől, amikor elkezdtek megjelenni azok a nagy tudású public domain szerver- és kliensszoftverek, amelyeket ma már mindenki használ és amelyekre ingyenességük vagy olcsóságuk ellenére már komoly iparágak épülnek. Hasonló jelentőségű fejlődést hozhat, ha másfajta szellemi termékeknél is sikerül működőképes alternatívát találni és a múlt századi szemléletet érvényesítő copyright szabályok által lebénított internetes tartalomipar lendületet kaphat. Jelenleg ugyanis információ már bőven van a Világhálón, de a valódi tudás és kulturális érték arányaiban elenyésző.

Régebbi hírforrás(ok): Drótos László
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról