Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közös szakterületi kalauzok vagy szakkönyvtárra szabottak?

Az online szakterületi útmutatókat a könyvtárak széles körben alkalmazzák, hogy segítsék a diákokat az információkeresésben. A LibGuides (2007-ben indult felhőalapú kereskedelmi termék) a hagyományos szakterületi kalauz vagy portál egyik legújabb "inkarnációját" jelenti, amelyet Amerikában számos felsőoktatási könyvtár használ. Írországban azonban a könyvtári kalauzok teljes mértékben helyi tervezésűek, és helyi webszervereken működnek.
A tanulmány bemutatja azt a projektmenedzsment-folyamatot, amely a University College Dublin könyvtárában a LibGuides kísérleti alkalmazásával kapcsolatban zajlott, beleértve a tervezést, a dizájnt és egy sor új szakterületi kalauz bevezetését. A projekt kísérleti jellege szükségessé tette az értékelés előtérbe helyezését, különösen a LibGuides hatékonyságának és alkalmasságának felmérését az információs műveltség támogatásában -- vezetési és felhasználói szempontból egyaránt. Ennek vizsgálata során kétfajta megközelítést alkalmaztak, beleértve a kvantitatív webes statisztikát és elemzést, valamint a hallgatóktól, az oktatóktól és a könyvtárosoktól érkezett visszajelzéseket. (Kísérlet a kutatási és információs kalauzok készítését segítő LibGuides szoftverrel a University College Dublin könyvtárában; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról