Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közös tudás... Valódi nemzeti konzultáció egy valóban égető kérdésről, a franciáknál

"Hogyan tudnánk jobban, emberségesebben gondoskodni az idősekről?" Erről a kérdésről zajlik most "nemzeti konzultáció" Franciaországban.
Már ma is rengeteg hetven feletti francia él teljes életet, hála a bőkezű egészségügyi rendszernek. De a prognózisok szerint 2050-ben már 5 millió 85 évnél idősebb francia lesz. És ebben a korban még a legjobb egészségügyi ellátás mellett is komoly problémák adódnak. Hogyan biztosítható a korosztály életviteli autonómiája? Hogyan lehetne megoldani, hogy a rászorulók a saját otthonukban, megszokott környezetükben részesüljenek ellátásban és ne dugják be őket egy öregek otthonába, vagyis egy de facto elfekvőbe? Mostantól kb. tízmillió francia állampolgárhoz fordul a kormány.
A statisztikai szempontok alapján kiválasztott személyek az első körben az egészségügyi minisztérium és több tudományos kutatóközpont már kidolgozott terveire reagálhatnak. Aztán, a második menetben mindenki megteheti a saját javaslatát és persze az eredetileg megkeresettek másokat is ösztönözhetnek a véleménynyilvánításra. Az állami források, még a nagyon bőkezű francia ellátási rendszervben sem végtelenek. Tehát új megoldásokra, például civil önkéntesek bevonására, vagy az ápolói szakma sokkal nagyobb anyagi megbecsülésére és sok egyéb, ma még újdonságnak számító ötletre lenne szükség. A történet persze elsősorban a pénz előteremtéséről szól, de nem csak erről.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról